Wat zijn Dinky Toys?

0
1591
blog placeholder

Dinky Toys zijn gegoten miniatuur auto´s en andere voertuigen, die al een lange historie hebben. Zij werden in het jaar 1934 gelanceerd door het bedrijf Meccano Ltd. in Liverpool, Groot Brittannië.

Aanvankelijk waren zij slechts bedoeld ter ondersteuning van een speelgoedlijn van treintjes, stations en dergelijke, maar de kleine autootjes gingen in de loop der jaren een geheel eigen leven leiden. De miniatuurtjes waren de ultieme droom voor de kinderen uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Tegenwoordig zijn het gewilde verzamelobjecten voor volwassenen, waarin een levendige handel is ontstaan.

De geschiedenis van Dinky Toys

In het jaar 1901 vroeg Frank Hornby, een speelgoed-ontwerper, patent aan op zijn “Mechanics made easy”, dat later werd omgedoopt in “Meccano”. Het speelgoed bestond uit metalen strips met gaatjes, waarmee kinderen met behulp van enig schroefwerk, constructiemodellen konden maken. Dit speelgoed was niet zo maar een tijdverdrijf, maar had tevens de nuttige functie dat het technisch en ruimtelijk inzicht werd gestimuleerd. Het werd, vooral voor jongens, een uitzonderlijk populair speelgoed en de Meccano-fabrieken in Liverpool groeiden navenant. Ondertussen werden er nieuwe typen speelgoed bedacht en ontworpen. In 1915 lanceerde Frank Hornby een blikken treintje dat eveneens in deze fabrieken vervaardigd. Het treintje werd vergezeld door stations, seinen, mensjes en dergelijke, een uitgebreide speelgoedlijn die al snel de naam “Modelled Miniatures” kreeg. Het assortiment van deze miniatuurtje werd aangevuld met een serie voertuigjes, uiteraard op dezelfde schaal als de trein. De in de Engelse fabrieken gebruikte schaal was 1:42, terwijl in het Franse zusterbedrijf de schaal van 1:43 werd gehanteerd. De eerste set Dinky Toys bestond uit een sport-auto, een sport-coupe, een truck, een bestelbusje, een tractor en een tank. Tijdens Kerstmis van het jaar 1933 werd de set op de markt gebracht als “Meccano Miniatures” en een jaar later werden ze “Dinky Toys” genoemd. Nog een jaar later waren er al tweehonderd verschillende modelletjes in de Dinky Toys-collectie, met naast auto´s ook vliegtuigjes, bootjes, verkeersbordjes en zelfs een complete poppenhuis-inrichting. Terwijl de eerste modellen nog een ongedefinieerd prototype auto verbeeldde, werden er al gauw specifieke merken en typen nagemaakt, zoals serie nummer 30, die een Chrysler, een Rolls Royce, een Daimler en een Vauxhall bevatte.

De miniatuur-autootjes, in setjes van zes stuks, waren niet aan te slepen. De eerste Dinky Toys waren een fraaie staaltje van matrijs-gietwerk, in het Engels ”die-cast” geheten. De metaallegering was echter zo zwak, dat veel modelletjes voortijdig ten onder gingen aan een ernstige soort van metaalmoeheid. In de loop der jaren werd daarom de giettechniek verfijnd en de legering verbeterd. De autootjes werden steviger omdat zij voorzien werden van een geklonken bodemplaat, dikke assen en kregen wieltjes met gladde bandjes. Nog latere modellen kregen alsmaar meer luxe zoals verende wielen met rubber bandjes, een gedetailleerd interieur, beweegbare deurtjes en plastic raampjes. In deze periode verscheen er van elke nieuw uitgebrachte auto wel een mini-versie als Dinky Toy. Niet alleen personenauto’s, maar ook legervoertuigen werden razend populair. Vrachtwagens vormden daarbij een mooie gelegenheid voor reclame voor commerciële bedrijven. In de Tweede Wereldoorlog moest de Meccanofabriek overschakelen op oorlogsproductie. Daarna hervatte men de productie van modelletjes van voor de oorlog en braken de gouden jaren van de Dinky Toys aan. Naast setjes van zes stuks kwamen er ook individuele modellen op de markt. In 1958 werd door Meccano Ltd. een lijn van nog kleinere Dinky Toys geïntroduceerd, in de schaal van 1:76, eveneens ter completering van een trein-lijn van Hornby. Toen de televisie steeds populairder werd, werden er ook voertuigen uit TV-series verbeeld, waaronder Lady Penelope’s Fab 1 uit de Science fiction-poppenserie “The Thunderbirds”, Purdy’s Triumph en John Steed’s Jaguar uit de “Wrekers”, de auto van The Pink Panther en een aantal ruimteschepen uit “Star Trek”, waaronder de USS Enterprise en een Klingon Battle Cruiser. Vanaf het jaar 1964 ging het bergafwaarts met het bedrijf, vooral omdat de concurrentie steeds feller werd, onder andere door bedrijven als Matchbox, Corgi en Mattel. In het jaar 1978 ging Meccano Ltd. failliet, maar voor de ware liefhebber gaat er nog steeds geen miniatuur autootje boven de enige echte Dinky Toys.

Dinky Toys vandaag de dag

De oude catalogi worden nog wel eens herdrukt, en je slaat achterover van het enorme uitgebreide assortiment aan verschillende modellen. Dinky Toys zijn nog steeds erg geliefd. Als speelgoed voor kinderen zijn ze natuurlijk links en rechts ingehaald door modernere electronische voertuigjes en ander digitaal speelfgoed, maar er zijn veel volwassen die ze verzamelen en verhandelen. De huidige waarde van een Dinky Toys modelletje wordt bepaald door een aantal verschillende factoren. Niet alleen de uitvoering, maar ook de staat waarin het autootje verkeert en niet te vergeten de zeldzaamheid van het betreffende model. Vooral de Dinky Toys van voor de Tweede Wereldoorlog zijn erg zeldzaam door de metaal moeheid, waardoor zij al snel uit elkaar vielen als ermee werd gespeeld. Het meest geliefd zijn de Dinky Toys die nog in hun originele verpakking zitten. De prijs hiervan kan wel tien maal zo hoog zijn dan die van hetzelfde model dat duidelijke sporen vertoont van een vroegere carrière als stukje speelgoed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here