Wat te doen bij verkoudheid?

0
787
blog placeholder

Verkouden zijn, wie kent het niet? Last van keelpijn, een verstopte neus, hoofdpijn en ga zo maar door. Echt ziek ben je er niet van, maar om nou te zeggen dat je helemaal fit bent, nou nee… Aan een verkoudheid ontkom je helaas niet altijd maar er zijn wel trucjes die je toe kan passen om ervoor te zorgen dat je er ook weer snel vanaf bent.

 

Zout water:

doe wat warm water in een glas en voeg een theelepel zout toe. Even roeren tot het zout is opgelost en je hebt een prima doe-het-zelf-middel. Gorgel een paar keer per dag met de zoutoplossing maar slik het niet door. Teveel zout in je lijf doet meer kwaad dan goed en je snapt zelf ook wel dat je er je smaakpapillen ook niet bepaald een plezier mee doet. Je kan de zoutoplossing ook opsnuiven. Ook niet echt een prettig gevoel maar het zout zorgt ervoor dat je neus niet meer verstopt zit, en heeft bovendien een reinigende werking. Er zijn zelfs mensen die iedere dag wat van deze oplossing opsnuiven en op die manier voorkomen dat ze verkouden worden.

 

Stomen:

Neem een bak met heet water, ga er met je gezicht boven hangen en doe een theedoek of iets dergelijks over je hoofd om ervoor te zorgen dat de stoom niet wegkan. Door de waterdamp slinkt je neusslijmvlies en krijg je meer lucht. Wanneer je dat wilt kan je wat kamille of eucalyptus aan het water toevoegen maar dit hoeft niet.

 

Drinken:

Drink veel en met name warme dranken. Gebruik zo weinig mogelijk zoete melkproducten aangezien deze de klachten juist verergeren. Thee met een lepel honing erdoor is een wondermiddel. Honing verzacht je keel, gaat hoesten tegen (werkt minstens net zo goed als hoestdrank volgens een wetenschappelijk onderzoek) en heeft een antibacteriële werking.

 

Eten:

Neem regelmatig een kom soep of bouillon. Ook sterk gekruid eten werkt goed tegen een verstopte neus. Wanneer je veel last hebt van keelpijn, trakteer jezelf dan eens op een ijsje. Door de kou slinkt je keelslijmvlies en voel je de pijn veel minder. Eet ook zoveel mogelijk verse groente en fruit. Dit bevat veel vitamine C en daar kan je wel wat extra’s van gebruiken. Slik eventueel tijdelijk vitamine-C tabletten.

 

Drukpunten:

Wrijf regelmatig met de toppen van je wijsvingers of duimen langs je neus. Begin bovenaan en ga met een lichte druk naar je neusvleugels toe. Aan weerszijden van je neus zitten drukpunten die je op deze manier activeert de verstopping op te heffen. Ook een voetmassage schijnt een heilzaam effect te hebben.

 

Frisse lucht:

Hoewel je soms eerder de neiging hebt om op de bank neer te ploffen met een boek of lekker onderuit voor de TV te gaan hangen, is dit juist niet bevorderlijk. Beweging is goed, zeker buiten! De frisse lucht maakt je hoofd leeg en laat je dieper ademen waardoor je meer zuurstof inademt. Het klimaat in huis is veel ongezonder, ook als het buiten hondenweer is. Vergeet daarom ook niet regelmatig te luchten en altijd te ventileren.

 

Slapen:

Een verkoudheid gaat vaak samen met vermoeidheid. Je hoeft niet meteen vrij te vragen op je werk, maar zeg alles wat je ’s avonds gepland hebt af. Ga in plaats daarvan eens op tijd naar bed. Snij een ui doormidden en leg deze op je nachtkastje of onder je bed. De scherpe geur zorgt ervoor dat je neus niet zo snel verstopt zit, en je dus beter slaapt. Hoest je veel? Zorg er dan voor dat het hoofdeinde van je bed wat hoger staat dan normaal. Geen verstelbare bedbodem? Geen probleem, leg een of twee opgevouwen handdoeken onder je matras of pak een extra hoofdkussen.

 

Verkouden zijn is niet leuk, maar met deze tips ben je zo weer de oude. Beterschap!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here