Wat je wel en niet op je werk kunt bespreken

0
2320
blog placeholder

Wat je wel en niet kunt bespreken op je werk
Wanneer je lang genoeg bij een bedrijf werkt, komt het moment dat je jezelf veilig genoeg voelt om met je collega’s over persoonlijke zaken te spreken. Hoe graag je het ook zou willen, er zijn er bepaalde onderwerpen waarover je beter niet kunt praten op het werk.

Je eigen seksleven
Een van de onderwerpen die je niet mag bespreken op het werk is je seksleven. Al heb je het misschien zelf graag over seks, je collega’s niet. Wat voor jou misschien een leuk gesprek kan lijken, kan een collega opvatten als seksuele intimidatie. Daarnaast loop je de kans dat je partner niet blij zal zijn als je de meest intieme details van je seksleven met je collega’s op je werk bespreekt.

Een andere baan zoeken
Als je er over nadenkt om een andere baan te gaan zoeken, is dit zeker een van de onderwerpen waarover je niet mag praten op het werk. Je wilt immers niet je werkgever het idee geven dat je het werk niet leuk meer vindt, vooral als u van plan bent om hem of haar als referent op te geven in de toekomst. Je moet je plannen stil te houden totdat je klaar bent om te stoppen en je er absoluut zeker van bent dat je weggaat.

Wat je van collega’s vindt
Nog een van de onderwerpen waarover je niet mag praten op het werk is wat je vindt van collega’s.
En dan gaat het met name over de collega’s waar je niet mee kunt opschieten. Niet alleen zal het spanning op de werkvloer veroorzaken, maar je zet jezelf hierdoor ook in een negatief daglicht. Het is daarom belangrijker hoe andere jou ervaren, en je spreekt je niet negatief uit over hoe jij andere ervaart.

Klaag niet op je werk
Niet iedereen is blij met zijn baan en het werk dat hij doet. Het maakt niet uit hoeveel je baalt van je baan, het is een van de onderwerpen waarover je niet mag praten op het werk. Je klacht zou kunnen eindigen bij je werkgever en die zal dan denken dat je achterbaks bent, omdat je niet rechtstreeks bij hem geklaagd hebt. Je collega’s zullen je geen teamspeler vinden omdat zij hetzelfde doen.

Salaris
Hoeveel jij, of iemand anders in je bedrijf, verdient is een van de onderwerpen waarover  je ook niet mag praten op je werk. Zelfs als je weet hoeveel een collega verdient, moet je deze informatie voor je houden. Openlijk spreken over salaris zal zorgen voor onvrede, De salaris informatie zou kunnen leiden tot een gevoel van onvrede op je werk.

Prive problemen
Hoewel het soms best prettig kan zijn om je hart te luchten, is het verstandig dit bij vrienden te doen en niet op je werk. Hier heb je immers ook functionering- en beoordelingsgesprekken. Je wilt niet dat je privé problemen meewegen in hoe jij functioneert of een eventuele promotie of contractverlenging in de weg staan. De aanname dat iemand door zijn privé omstandigheden niet in staat is om zijn werk goed te doen, heeft al vaker mensen hun baan gekost.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here