Wat is The Secret

0
1309
blog placeholder

The Secret is oorspronkelijk een documentaire film van Prime Time Productions in samenwerking met de Australische tv-producente Rhonda Byrne. De film werd op 23 maart 2006 op internet gepresenteerd en verscheen vervolgens op DVD. De film toont een aantal interviews met aanhangers van The Secret, die uitleggen waarom zij erin geloven en hoe de Wet van Aantrekking werkt. Deze “leraren” vormen een bonte stoet aan psychologen, filosofen, ondernemers, schrijvers en kwantumfysici. Inmiddels is er ook een boek van en groeide The Secret, mede door de media-aandacht, uit tot een ware hype, met in zijn kielzog de nodige seminars en workshops. Veel mensen beweren er door geïnspireerd te zijn, maar er zijn ook volop kritieken op de belofte dat alles wat je wilt binnen je bereik ligt.

De Wet van Aantrekking

Centraal in The Secret staat The Law of Attraction, de Wet van Aantrekking. Het “geheim” bestaat uit instructies, hoe je deze Wet kunt aanwenden om je doelen te bereiken. Met behulp van je intentie en gesteund door visualisatie kun je een betere gezondheid verkrijgen, de baan of de relatie van je dromen of wat dan ook. Belangrijk is daarbij dat je je niet het verlangen voorstelt, maar dat je visualiseert dat je het voorwerp, de situatie of de persoon al hebt veroverd, en hoe je je daarbij voelt. Door alleen maar ernaar te verlangen, blijft het begeerde object, persoon of baan geprojecteerd in de toekomst. Door je voor te stellen en te voelen dat het verlangen vervuld is, zal het op enig moment ook in het heden gebeuren. Deze manier van positief denken is beslist niet nieuw. In de antieke Griekse literatuur werden dergelijke technieken het “Pygmalion-effect” genoemd en bijvoorbeeld Nieuwe Testament staat “Vraag en het zal je gegeven worden”.

De Amerikaan Jose Silva is de gehele tweede helft van de twintigste eeuw bezig geweest met het ontwikkelen van zijn Silva Mind Control, een doordachte methode die naast positief denken gebruik maakt van het zogenaamde “alfa-niveau”. Dit is een tussenfase tussen waken en slapen, die lijkt op meditatie en die het brein ontvankelijker maakt voor de suggestie die je je zelf stuurt.

Het nut van The Secret en aanverwante theorieën

Zoals bij elke gehypte zelfhulp-methode, zijn er vele volgelingen en aanhangers. Toch is er ook kritiek op The Secret en niet geheel ten onrechte. Hoewel positief denken uiteraard positieve effecten kan hebben, lijkt The Secret toch wat kort door de bocht en een typisch product van de individualistische en materialistische, aardse tijdgeest. Hoewel het spirituele groei en verhoogd bewustzijn suggereert, is het tegenovergestelde het geval want de gestelde doelen zijn kinderlijk egocentrisch en typisch Westers. Daarnaast wordt ook nog eens de boodschap meegegeven dat als je nog steeds problemen hebt, dat aan jezelf te wijten is. Als je bijvoorbeeld nog steeds gezondheidsproblemen hebt, dan doe je blijkbaar niet erg je best of wil je eigenlijk niet echt beter worden. Met andere woorden, als The Secret niet werkt, dan ligt dat aan de persoon, niet aan de leer. Het lijkt daarmee de overtreffende trap van het overspannen streven naar geluk, succes, rijkdom en bezit die kenmerkend is voor de Westerse samenleving. Deze gerichtheid gaat voorbij aan de realiteit van het menselijk leven, met ups en downs en zo nu en dan de noodzakelijke acceptatie dat niet alles precies gaat zoals jij wilt. Hoewel The Secret wat dat betreft onverbiddelijk is, kunnen deze of andere methoden best een steuntje in de rug zijn voor veel mensen. Als je je bijvoorbeeld alsmaar laat leven door je omgeving, of je je hoofdzakelijk een slachtoffer voelt van de omstandigheden, kan een dergelijke zelfhulp-methode best zijn nut hebben om wat steviger in je schoenen te staan. Maar blijf wel reëel en accepteer ook dat je misschien in theorie wel alles zou kunnen krijgen wat je hartje begeert, maar dat het grootste gedeelte van ons bewustzijn onbewust is, zodat je nooit weet welke blokkade je in de weg staat om het begeerde te bereiken. De suggestie dat je deze zo maar even weg zou kunnen denken na het lezen of bekijken van de ervaringen van anderen is een simpele voorstelling van zaken van het gecompliceerde menselijke bewustzijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here