Wat is de Prostaat

0
1096
blog placeholder

De prostaat is een klier die zich bij mannen rond de urinebuis, onder de blaas bevindt. De functie van de prostaat is om een melkachtig vocht te produceren, dat tijdens een orgasme aan het sperma worden toegevoegd bij wijze van transportmiddel. Het prostaatvocht vormt daarbij tussen de vijftien en de dertig procent van het totale volume van het sperma. Daarnaast voorkomt de prostaat dat er sperma in de blaas stroomt. Tenslotte is de prostaat een seksueel gevoelig orgaan. Bij ontvangende anale seks van een man kan hevige opwinding of een orgasme worden veroorzaakt door stimuleren van de prostaat.

Ziekten van de prostaat

Ondanks de lustgevoeligheid van de prostaat, wordt dit orgaan meestal in verband gebracht met een aantal ziekten, die een groot gedeelte van de mannen treft bij het ouder worden. Rond de dertig procent van de mannen boven de vijftig jaar krijgt hierdoor problemen met plassen. Deze klachten wijzen meestal niet op de gevreesde prostaatkanker, maar vaak op een goedaardige vergroting van de prostaat. De medische term voor deze aandoening is “Benigne prostaathypertrofie”, afgekort BPH. Naarmate een man ouder wordt, heeft de prostaat de neiging om groter te worden. Omdat hij zowel naar binnen als naar buiten groeit ontstaat er druk op de urinebuis. Dit maakt dat het plassen moeilijker gaat, het komt moeilijker op gang en de straal is dunner en zwakker. Na het plassen kan er urine nadruppelen en soms moet men ’s nachts naar het toilet. Blijft de prostaat doorgroeien, dan kan er steeds urine in de blaas achterblijven na het plassen, en dit kan weer blaasontstekingen veroorzaken. Vaak worden deze klachten bestreden met medicijnen die een verdere groei van de prostaat afremmen. Een enkele keer, in ernstige gevallen, is een operatie nodig om de groei van de prostaat te stoppen. Veel mannen zijn bang om impotent te worden als gevolg van een prostaat-operatie, maar dit is ten onrechte.

Een andere algemeen voorkomende aandoening is Prostatitis, een ontsteking van de prostaat. De klachten die hierbij horen zijn abnormaal veel plassen, of de drang daartoe, een branderig gevoel tijdens het plassen, koorts en pijn. Als het een acute ontsteking is, wordt meestal volstaan met een lichte antibiotica kuur. Wanneer de ontsteking van de prostaat is verwaarloosd en chronisch is geworden, is een intensievere behandeling met veel zwaardere antibiotica nodig.

Hoe ouder de man wordt, hoe meer kans hij heeft op prostaatkanker. Over het algemeen ontwikkelt prostaatkanker zich heel langzaam. Het vormt daarbij meestal gezwellen binnenin de prostaat, die naar buiten groeien. In eerste instantie komt de urinebuis dus niet in de verdrukking, waardoor prostaatkanker pas symptomen veroorzaakt in een vergevorderd stadium.

Aanvankelijk lijken deze vaak op de symptomen van een beginnende prostaatvergroting. Pas in een later stadium komt er bloed in de urine en kan het plassen gedeeltelijk of zelfs geheel onmogelijk worden. Bovendien kan prostaatkanker uitzaaien door het hele lichaam, en daarmee andere organen aantasten.

Hoewel de drie genoemde aandoeningen van de prostaat niet allemaal even gevaarlijk zijn, is het belangrijk dat je, als je als oudere man problemen met plassen krijgt, direct naar je huisarts gaat.

Bedenk daarbij dat je beslist niet de enige bent, deze ziekten komen nu eenmaal meer voor naarmate we steeds ouder worden. Een informatief boek is verder “Het Prostaat Pensioen Plan”onder redactie van professor Bangma uit Rotterdam. Dit boek geeft informatie over het orgaan de prostaat en over de behandeling van de verschillende prostaatziekten. Het boek is niet alleen bestemd voor patiënten met prostaatklachten, maar ook voor hun partners, gezinnen en de zonen van mannen die aan een prostaatziekte lijden. Daarnaast kan dit boek voor artsen en andere hulpverleners nuttig zijn om de angsten en zorgen van hun patiënten te onderkennen en bespreekbaar te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here