Wat is Anorexia nervosa

0
1037
blog placeholder

Wanneer je lijdt aan de ziekte ‘Anorexia Nervosa’ heb je een eetstoornis. Je bent voortdurend bezig met je lichaam, afvallen en het bijhouden van je gewicht. Door deze ziekte krijg je een vertekend beeld van de werkelijkheid en kan je jezelf ontzettend dik vinden terwijl je je ribben kunt tellen. Een verkeerde opvatting bij anorexia is dat degene die eraan lijdt geen honger heeft. Het slachtoffer heeft namelijk weldegelijk honger, maar doet er alles aan om dit gevoel te onderdrukken. Door te eten kom je immers aan en dat is wel het laatste dat de patiënt wil.

 Om deze eetstoornis te verbergen zijn er verschillende manieren. Zo drinken sommigen veel water voordat zij zich gaan wegen. Hierdoor lijken ze zwaarder, maar krijgen ze geen calorieën binnen. Ook stoppen sommigen een rol met muntjes in hun onderbroek, zodat het net lijkt of ze aan zijn gekomen terwijl dit niet het geval is. Wijde kleren die niet laten zien hoe dun zij zijn kunnen ook helpen om het te maskeren. Belangrijk is het om te weten dat  anorexiapatiënten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het niet lijkt alsof ze ziek zijn. Wanneer iemand erachter komt wordt er immers ingegrepen en kan het slachtoffer niet doorgaan met het, volgens hen, creëren van het ‘perfecte lichaam’.

Typerend bij deze ziekte is dat de zieke wel bij anderen ziet hoe dun of mager ze zijn, maar zichzelf altijd te dik vinden. Het kan altijd dunner.

Anorexia nervosa en boulimia nervosa worden vaak door elkaar gehaald. Het verschil tussen deze twee is echter dat bij boulimia grote vreetbuien voorkomen. Doordat het slachtoffer zich hierna ontzettend schuldig voelt door het aantal calorieën dat is ingenomen, gaat deze over tot braken. Bij anorexia kan ook braken plaatsvinden, maar dan niet als gevolg van vreetbuien.
Als je aan anorexia lijdt kan je veel steun vinden op het internet. Er zijn meerdere internetsites die informatie geven over hoe je zo snel mogelijk je streefgewicht kan behalen, je ziekte kan verdoezelen en er zijn mogelijkheden om ideeën en kennis uit te wisselen vis chatbox. Ook is er genoeg fotomateriaal te vinden van meisjes die aan anorexia lijden. Je zou denken dat dit afschrikwekkend zou werken, maar het tegenovergestelde gebeurt juist. Een belangrijk punt dat deze ‘informatieve’ sites vergeten te melden is dat je ook kan overlijden aan deze ziekte. Er is nu zelfs een bepaald gewicht waaraan modellen moeten voldoen voordat ze op de catwalk mogen lopen. Dit alles om deze eetstoornis en andere te bestrijden.

Tegenwoordig is een groot discussiepunt het schoonheidsideaal in onder andere de modewereld. Vrijwel in elke foto wordt er gephotoshopt, zodat de modellen dunner lijken dan dat ze daadwerkelijk zijn. Jonge en oudere meisjes zien dit als een ideaalbeeld hoe ze eruit willen zien. Vergeten wordt hierbij dat de vrouwen in die foto’s in wezen helemaal niet bestaan. Er wordt dus een lichaam nagestreefd dat niet echt is. Momenteel worden er meerdere anticampagnes gevoerd tegen dit ideaal. Zo is er de bekende documentaire ‘Beperkt houdbaar’, waarin documentairemaakster Sunny Bergman uitzoekt hoe het gesteld is met het zelfbeeld van vrouwen, het bewerken van foto’s in de bladen en de hype rond plastische chirurgie in Amerika.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here