Wat de meeste mensen niet weten over de jeugdzorg

0
689
blog placeholder

Gaandeweg onze strijd tegen de jeugdzorg hebben we natuurlijk met heel veel mensen gepraat. Wat mij verbaasd en wat mij eigenlijk ook een beetje beangstigd is dat mensen allemaal er vanuit gaan dat het voor hen allemaal ver van hun bed is. Veel mensen gaan er vanuit dat de jeugdzorg er is om hulp te bieden wat ook zo zou moeten zijn. Echter dat er zoveel misstanden bij de jeugdzorg zijn daar weten eigenlijk maar heel weinig mensen vanaf.

Punt 1

Als eerste wil ik een punt heel duidelijk maken, blijf uit de buurt van de jeugdzorg en de kinderbescherming. Op het moment dat je hulp vraagt bij hen weet je nooit welke kant het op zal gaan met hun bemoeienissen. Over het algemeen stellen ze dat ze je eerst onder toezicht moeten stellen omdat ze anders niets voor je kunnen doen. Echter op het moment dat jullie of je kind onder toezicht staat ben je aan hen overgeleverd. Indien mogelijk blijf dus ver uit hun buurt.

Ver van mijn bed

Helaas. Op dit moment is het zo dat iemand maar een anonieme melding hoeft te doen en je kind of kinderen kunnen daardoor zonder pardon uit huis worden gehaald zogenaamd in afwachting van verder onderzoek. Soms worden ze gewoon van school geplukt zonder dat je daarvan op de hoogte bent.

Op dat moment krijg je te maken met de jeugdzorg. Er worden onderzoeken beloofd, onderzoeken die lang op zich laten wachten. In al die tijd is het beter voor de kinderen om hun ouders niet te zien.

De kinderen worden onderzocht. Zonder dat je erbij bent. Ze kunnen deze kinderen van alles in de mond leggen. Als je ooit je kind een tik hebt gegeven en je kind verteld dat dan wordt je beticht van kindermishandeling.

Ze worden onderzocht door middel van speltherapie. Speelt het kind toevallig iets verkeerds (voor zover kinderen verkeerd kunnen spelen) wordt dat uitgelegd zoals zij willen. Een verklaring van de kant van de ouders wordt daarbij niet op prijs gesteld.

Als u denkt dat het een ver van uw bed show is, dan komt u bedrogen uit als u ineens voor een voldongen feit staat.

waar rook is is vuur

Ook iets wat je vaak hoort. Ze zullen die kinderen toch niet zomaar weghalen, daar zal wel iets aan de hand zijn. Nee er is niet altijd wat aan de hand op de plaats waar de kinderen worden weggehaald. Het ego van een gezinsvoogd kan al voldoende zijn om een kind uit huis te halen. Een anonieme tip kan al voldoende zijn om kinderen uit huis te halen zonder dat de ouders ooit maar iets fouts hebben gedaan met hun kind.

Ga er niet blindelings van uit als een kind wordt weggehaald dat dit ook wel nodig zal zijn want juist in 90% van de gevallen is het niet nodig en zelfs in 50% van de gevallen is er niets aan de hand.

Wat is het grootste probleem

Het grootste probleem is dat er niet aan waarheidsbevinding wordt gedaan. Iemand verteld iets en de gezinsvoogd of de jeugdhulpverlener neemt dit voor waarheid aan. Het wordt verwerkt in een verslag en het gaat naar de rechtbank. De rechtbank heeft maximaal een half uur om te bepalen of een kind al dan niet uit huis geplaatst wordt. Heeft dus eigenlijk geen tijd om de “andere kant” aan te horen en kiest dus de veilige weg door bureau jeugdzorg te volgen.

Iedereen kan er mee te maken krijgen

Helaas is het zo dat iedereen hierin verzeild kan raken. Misschien doordat je om hulp vraagt voor een kind wat je niet alleen lukt, misschien doordat je wordt aangegeven door iemand die denkt je kinderen te helpen. Maar iedereen kan met bureau jeugdzorg te maken krijgen. En als je eenmaal in dat web zit, valt het niet mee om er weer uit te komen.

Meer lezen

typ bij google eens in “misstanden in de jeugdzorg” of “zwartboek jeugdzorg” alles wat hierin staat is ervaren door mensen. Mensen zoals jij en ik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here