Wanneer is een project succesvol ?

0
1566
blog placeholder

Tegenwoordig is het algemeen bekend dat veel projecten uitlopen, kwalitatief niet goed zijn of over hun budget komen terwijl een grootte groep nog claimt dat deze projecten toch succesvol zijn.

Het succes van een project kan je in tweeën delen namelijk, succes van een project meten ten opzichte van de behaalde doelstellingen en het succes van het project meten ten opzichte van de prestatie zoals tijd en geld. Om te bepalen welke factoren een rol spelen bij het behalen van je vastgestelde doelstellingen is een methode opgesteld. Deze methode bestaat uit drie hoofdstappen namelijk, genereer kritische succes factoren, ontwikkel een methode om te kunnen meten of het project succesvol is geweest en wat moeten de doelstellingen zijn om toch betrekking te hebben op de kritische succesfactoren.

 

Binnen elke professie wordt het succes van een project anders ervaren. Een ingenieur zal van succes spreken als hij de technische competenties heeft behaald terwijl een accountant van succes spreekt als hij veel geld heeft kunnen besparen binnen het budget. Voor het meten van het succes van een project zijn vijf criteria geïdentificeerd, technische performance, efficiëntie bij het uitvoeren van de taken, klanttevredenheid, persoonlijke groei, bedrijf prestaties. Deze prestaties zullen getoetst worden door verschillende groepen, de stakeholders, managers, klanten, werknemers. Dit betekent dat een project dat op tijd en binnen het budget is afgerond niks zegt over het succesvol zijn van en project zoals velen denken.

 

Naast het bepalen van succesfactoren of criteria is er ook een opsomming van factoren bepaald die positieve invloed hebben bij het verbeteren van het projectproces. Deze factoren zijn, vermijd obstakels, geef werknemers de ruimte, focus op de doelstellingen, werk volgens een gestandaardiseerd proces, leer van het verleden, onderhoud alle communicatie, registreer het werk dat gedaan wordt,  hergebruik eerder werk, breng alle betrokkenen in kaart, zoek naar simpelheid in plaats van complexiteit.

 

Onderzoek heeft verder aangetoond dat mens gerelateerde management meer invloed heeft op het succes dan de technische aspecten. Helaas wordt hier niet veel onderzoek naar gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here