Waarom is sporten gezond?

0
1090
blog placeholder

Iedereen weet dat sporten zeer goed is voor de gezondheid. In dit artikel vertel ik welke positieve effecten sporten heeft.

Wat zijn de positieve gevolgen van sporten?

Het vermindert de kans op overgewicht.
Het verlaagd de bloeddruk.
Het vermindert het cholestrol.
Minder kans op suikerziekte.
Het verkleint de kans op zwakke botten. 

Overgewicht.

Ongeveer de helft van de mannen heeft licht overgewicht. De verwachting is dat dit percentage steeds verder zal stijgen. Sporten is een goede manier om dit tegen te gaan. Dit komt doordat een mens per dag een x aantal calorieen binnenkrijgen. Voor mannen is dit 2500 en voor vrouwen 2000. Toch gebeurt het vaak dat mensen er meer binnenkrijgen. Deze overtollige calorieen worden opgeslagen als vet. Wanneer u sport verbrand u dit vet weer. Hierdoor is dit een goede manier om overgewicht tegen te gaan.

Bloeddruk.

Bij emoties, inspanning of stress kan de bloeddruk zeer hoog oplopen. Dit herstelt zich weer snel wanneer u weer tot rust komt. Toch zijn er ook veel mensen die in een periode van een paar jaar een te hoge bloeddruk hebben. Dit is zorgelijk, omdat het onherstelbare gevolgen heeft. Wanneer u dus merkt dat uw bloeddruk een langere periode (bijvoorbeeld van een paar weken) te hoog is, is het een idee om te gaan sporten. Onder het sporten gaan de bloedvaten namelijk verder openstaan en kan het bloed over een groter oppervlak worden verdeeld. Ook zorgt sporten voor de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes. Dit zorgt ervoor dat de hoge bloeddruk af zal nemen.

Cholestrol.

Cholestrol is een stof in ons lichaam die zorgt voor de aanmaak van cellen en hormonen. Het menselijk lichaam is indien nodig zelf in staat om genoeg cholestrol te maken. Toch word er een deel uit het voedsel gehaald. Dit is meestal teveel. Wanneer men sport helpt het om het cholestrol te verminderen.

Suikerziekte.

Wanneer iemand overgewicht heeft, is hij minder goed in staat om suiker op te nemen in zijn cellen. Als gevolg hiervan gaat het lichaam meer insuline aanmaken, wat er voor zorgt dat de suiker toch word opgenomen in de cel. Op een gegeven moment is het lichaam niet meer in staat om zoveel insuline te maken als nodig is. Hierdoor zal het suikergehalte in het bloed stijgen, en hierdoor kunnen hart- en vaat ziekten ontstaan. Door middel van sporten word uw gewicht minder en zult u ook minder insuline nodig hebben om de suiker op te laten nemen door de cel. Hierdoor zal de suiker in het bloed weer dalen.

Zwakke botten.

Wanneer u regelmatig sport zullen uw botten vaker schokken krijgen. Door deze schokken worden uw botten sterker.

Nu weet u waarom sporten gezond is en wat voor positieve effecten het heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here