Vrijgekomen lijfrente

0
1250
blog placeholder

Wat zijn de alternatieven bij vrijgekomen lijfrente? Als uw lijfrente vrijkomt, zijn er twee mogelijkheden: doorsparen of de lijfrente maandelijks laten uitkeren door de verzekeringsmaatschappij. Wat zijn de voor – en nadelen?

Wat is lijfrente?

Lijfrente is een levensverzekering, die bedoeld is als aanvulling op het AOW- pensioen en eventueel de pensioenregeling die via uw werkgever loopt. U kunt een lijfrenteverzekering bij verzekeringsmaatschappijen afsluiten, maar ook steeds meer banken bieden de mogelijkheid tot het afsluiten van een lijfrenteverzekering.U betaalt maandelijks premie of betaalt het bedrag in één keer. In dat geval gaat het om een koopsompolis. U komt met de verzekeringsmaatschappij of bank overeen wanneer u het geld terugkrijgt: op een afgesproken einddatum (bijvoorbeeld vanaf uw vijftigste levensjaar) of in gedeeltes tot aan uw dood.

Lijfrente & belasting

De premies voor del lijfrente zijn fiscaal aftrekbaar. Maar als u de lijfrente laat uitkeren, moet u daar belasting over betalen. De Belastingdienst ziet lijfrente namelijk als een vorm van inkomen.

Vrijgekomen lijfrente

Als het moment van het uitkeren van de lijfrente nadert, krijgt u bericht van uw verzekeringsmaatschappij. U hebt dan verschillende mogelijkheden: de lijfrente maandelijks laten uitkeren of de lijfrente verder laten groeien. Let op: dit geldt alleen voor de “oude” lijfrenteregelingen. 

Lijfrente bij andere verzekeraar

De periodieke uitzet van vrijgekomen lijfrente mag bij een andere verzekeringsmaatschappij worden uitgezet.Soms is dit zeker de moeite waard. De ene verzekeraar keert soms zelfs duizenden euro’s meer uit dan de andere. Daarom loont het de moeite om te verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken. U kunt dat doen door het opvragen van offertes, maar ook op de website Independer.

 Lijfrente uitkeren of doorsparen?

U kunt ervoor kiezen om de lijfrente te laten uitkeren om uw inkomen of pensioen (maandelijks) aan te laten vullen. U moet dan het opgebouwde kapitaal om laten zetten in een “direct ingaande lijfrente”. Dit is een spaarrekening of verzekering.  Vanaf deze rekening of verzekering krijgt u maandelijks een vast bedrag op uw rekening geboekt.

Lijfrente uitstellen

U kunt ook de uitkering van de vrijgekomen lijfrente uitstellen tot een later moment. U sluit dan eigenlijk een nieuwe koopsompolis af. Het nadeel is dat de verzekeraar dan opnieuw kosten in rekening zal brengen.  Daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken: weegt de kapitaalwinst op tegen de extra kosten? 

Een ander nadeel is dat uw levensverwachting afneemt naarmate de jaren vorderen. Het risico op overlijden neemt toe. Het kapitaal dat u al die jaren opzij heeft gelegd, valt dan in handen van de verzekeringsmaatschappij, tenzij de polis op twee namen staat. Dan wordt het bedrag namelijk aan de nabestaanden uitgekeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here