voorlezen: waarom?

0
1134
blog placeholder

Los van het gegeven dat voorlezen erg gezellig is, is het erg belangrijk om op die manier de taalontwikkeling van het kind te helpen stimuleren.
Kinderen luisteren naar het verhaaltje dat verteld wordt; wat heel goed is voor de concentratie, ze leren nieuwe woordjes die bij een bepaald plaatje horen en die ze later weer kunnen herkennnen. Kinderen zijn natuurlijk ook erg nieuwsgierig, ze ontdekken graag nieuwe situaties, voorlezen helpt hierbij en het stimuleert daardoor de fantasie.
Door boekjes en verhalen voor te lezen, maken kinderen kennis met nieuwe situaties en leren ze de wereld om hen heen te verkennen en beter kennen.

Er is volop keuze in kinderboeken, ze zijn er te koop (of te leen) voor iedere leeftijdsfase van een kind en in allerlei soorten en maten. Baby’s kunnen er al spelenderwijs mee kennis maken, ze worden nieuwsgierig en blij van leuk gekleurde stoffen babyboekjes waarin kleine verrassingen zitten, zoals een spiegeltje, geluidjes, flapjes, enz. Bij deze kleintjes gaat het vooral om het voelen, het zien en het horen. Een kindje dat wat groter is (dreumes) zal het geweldig vinden als hij de dingen die hij ziet in boekje al kent, aan kan wijzen en misschien kan benoemen. Ze leren ontzettend snel en steeds zien ze weer nieuwe dingen. Het is vooral belangrijk dat voor deze leeftijd de plaatjes eenvoudig zijn en er duidelijk uit zien.

Peuters kunnen al vaak naar hele kleine verhaaltjes luisteren, ze zijn vaak gehecht aan een bepaald boekje of luisteren het liefst naar steeds hetzelfde verhaaltje; herhaling is voor een kind heel prettig, want ze kunnen nieuwe dingen ontdekken in hetzelfde verhaaltje, ze kunnen op die manier een verhaal goed opnemen en ze weten een beetje wat er komen gaat, wat hen zekerheid en zelfvertrouwen geeft.
Peuters vinden het fijn naar verhaaltjes te luisteren  over onderwerpen die voor hen herkenbaar zijn, zoals bijvoorbeeld bang zijn in het donker, een knuffel kwijt, huisdieren, boos zijn, cadeautje krijgen, enz., want ook die herkenbaarheid geeft hen een gevoel van veiligheid.

In de kleuterleeftijd kunnen kinderen al goed naar wat langere verhaaltjes luisteren, een verhaal moet voor hen nog niet te spannend zijn, maar er zijn voor hen genoeg boekjes waarin spannende, geheimzinnige dingen gebeuren. Boekjes over speciale dagen zijn ook heel leuk en belangrijk om voor te lezen, want kinderen kunnen (net als volwassenen overigens) uitkijken naar spannende dingen die staan te gebeuren, maar kunnen er ook erg tegenop zien, dan is het fijn dat er boekjes zijn die hen al enigzins een beetje vertrouwd raken met die spannende gebeurtenis, denk hierbij aan boekjes met onderwerpen over bijboorbeeld de eigen verjaardag , eerste schooldag, schoolreisje, ziekenhuisbezoek, sinterklaas, enz.
Voor de sociale ontwikkeling zijn er verhalen over o.a. vriendschappen, samen spelen, leren delen, enz.

Eens zal een kind zelf een boekje kunnen lezen, maar stop dan niet met voorlezen. Bijna elk kind blijft het leuk vinden naar een spannend verhaal te luisteren, zelfs wanneer hij groter is!

voorleestips
-neem tijd voor een verhaaltje, raffel het niet af
-lees rustig op spannende toon voor
-wijs tijdens lezen de plaatjes aan
-als het kind tijdens lezen zelf wil vertellen of aanwijzen, neem daar dan de tijd voor
-lees voor in een rustige omgeving
-niet te lang voorlezen: hoe jonger het kind, hoe eenvoudiger en korter het verhaaltje
-oudere kinderen vinden boeken die plaatjes bevatten meestal nog erg leuk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here