Vogels- Het Blauwkroontje.

0
1216
blog placeholder

Het Blauwkroontje behoort tot de vleermuispapegaaienfamilie en komt voor in Indonesié, Thailand en Maleisié.
Deze vogel heeft een grote van circa 15 cm en is sociaal ingesteld. Het diertje heeft graag gezelschap van tenminst 1 soortgenoot want alleen gedijen deze vogels niet zo goed.
U kunt ze goed met andere vogels houden mits er voldoende ruimte is voor iedereen. Blauwkroontjes zijn levendige en interessante vogels die goed kunnen vliegen maar ook graag mogen klimmen.

Ze worden snel vertrouwd met hun verzorger en zijn zeker niet luidruchtig aangelegd. U kunt ze het beste houden in een voliére en niet in een binnenkooi vanwege hun dunne ontlasting.
De reden dat het Blauwkroontje ook wel vleermuispapegaai wordt genoemd komt door het feit dat deze vogels ondersteboven aan een tak hangen bij het slapen.

Uiterlijke kenmerken

De vogels zijn groen van kleur met een oranjerode staart. Het mannetje van deze soort heeft een blauwe vlek op zijn kop en een rode vlek op zijn keel.

Omgevingstemperatuur

Blauwkroontjes kunnen slecht tegen koude, maar in de zomermaanden kunnen ze prima buiten vertoeven.
Zorg er wel voor dat de volíere op een beschutte plaats staat. Wanneer het te koud wordt dan is een vorstvrij onderkomen uitermate belangrijk.

Geschikt voedsel

Diverse soorten vruchten en zachte zaden behoren tot dagelijks voedsel. Ook zachte insecten en honing mag niet ontbreken. Rijst, eivoer, vijgen,appels, bananen, besjes, peer etc zijn fruitsoorten waar ze dol op zijn.
Een gewoon zaadmengsel of papegaaienvoer worden door deze vogels amper gegeten.

Kweek

Kweken met Blauwkroontjes is niet echt makkelijk. Mocht het wel lukken dan is een geschikt onderkomen een gesloten broedblok, dat ongeveer 20 cm breed is bij een hoogte van minimaal 25 cm. Hierin worden 3 a 4 eitjes gelegd die na ongeveer 3 weken uitkomen.
Het vrouwtje zorgt voor de jongen en na ruim een maand vliegen de jongen uit.
Ze worden nog een tijdje begeleid.
Het geslacht is snel herkenbaar bij de jongen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here