Ventspils – de “tweede” stad van Letland

0
1100
blog placeholder

Modern en goed onderhouden en op het punt om internationaal door te breken. Het is alle bezoekers van de westelijke Letse havenstad Ventspils duidelijk dat de inkomsten van de olie-industrie hier verstandig zijn besteed.

Hoewel het in omvang de vierde stad van Letland is, zien veel mensen Ventspils, na Riga, als de tweede stad van Letland, een titel die het goede volk van de steden Liepaja en Daugavpils natuurlijk zullen betwisten. Deze stad heeft haar rijkdom verdiend door middel van olie-doorvoer en de hoge volumes van het goederenvervoer die de scheepvaart jaarlijks via de haven overslaat. De inwoners van Ventspils zijn terecht trots op hun goed onderhouden stad die trots is op haar vele attracties, een strand met een “Europese Blauwe Vlag” – een waar Mekka voor liefhebbers van surfen en zonnebaden tijdens de lente, zomer en herfst maanden.

Vergrijzende vissersboten, originele eeuwenoude gereedschappen en traditionele Letse woonhuizen worden tentoongesteld in het nabijgelegen familie vriendelijke : Ventspils Open-Air Etnografisch Museum” waar toeristen ook een luie zomerse dag kunnen doorbrengen en kunnen genieten van de smalspoor stoomtrein. Ventspils wordt beschouwd als de meest kindvriendelijke stad in heel Letland. Onder de ruime keuze aan entertainment opties voor de kleintjes is er het populaire aqua-park en een grote kinderboerderij. Het jaarlijkse Ventspils Festival trekt altijd duizenden bezoekers, met de wandelpromenade grenzend aan het 13e eeuwse kasteel van de Livonische Orde vol met vakantiegangers tijdens de festiviteiten. De onlangs gerestaureerde Ventspils Burcht, dicht bij de monding van de rivier de Venta, bepaald mede het beeld van Ventspils. Het kasteel is een museum met een aangrenzende wandelpromenade langs de rivieroever. Deze mix van het oude en het moderne combineert perfect en is één van de redenen waarom Ventspils in de afgelopen jaren tot de toeristische bestemming is geworden die het nu is.

Een bezoek aan Ventspils is ook een goed excuus om verder te reizen naar vreemde kusten, met aantrekkelijke directe veerboot verbindingen van deze stad naar Zweden, Duitsland, Denemarken en het Estse eiland Saaremaa. Op dezelfde manier is de haven van Ventspils ook het eerste wat veel buitenlandse bezoekers die naar Letland komen van het land zien; een visitekaartje voor het land. De Letse luchtvaartmaatschappij airBaltic voert regelmatig lijnvluchten naar Ventspils uit, met een frequentie van twee keer per dag op weekdagen.

Men zou wellicht denken dat Riga dat stad is met de de beste sportclubs en sportieve faciliteiten in het land. Ventspils geeft de Letse hoofdstad echter het nakijken met de uitstekende sport-infrastructuur, waaronder een gloednieuw zwembad en een sportarena, state of the art faciliteiten en opleidingen en een aantal voor Letland toonaangevende sportteams. BK Ventspils is één van de beste basketbal ploegen in de regio, terwijl FK Ventspils in 2008 wederom tot kampioenen van de Letse voetbalcompetitie werd uitgeroepen.

Met de opening van een handvol nieuwe hotels en conferentie-centra, nieuwe rechtstreekse vluchten tussen de stad en Riga, de herinvoering van de spoorlijn van Riga naar Ventspils in 2008, alsmede een regelmatige bus verbindingen naar de hoofdstad via de opgewaardeerd snelweg A10, zal Ventspils haar positie als “tweede”stad van Letland zeker handhaven, zowel voor de zakelijke als de toeristische reiziger en is de stad de komende jaren zeker een bezoekje waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here