Vakantieland Duitsland

0
922
blog placeholder

Ons buurland Duitsland is een bijzonder veelzijdig vakantieland, dat in het noorden kusten heeft aan de Oostzee en de Noordzee, in het midden grote rivieren en in zuiden het begin van de Alpen. De rijke geschiedenis van het land wordt weerspiegeld in vele historisch interessante kastelen en burchten en in talloze goedgevulde musea. Maar ook de vele dierentuinen, pret- en attractieparken, het culturele aanbod en de uiteenlopende mogelijkheden voor buiten-recreatie spreken veel vakantiegangers aan. Daarnaast zijn er seizoensgebonden attracties met een lange traditie, zoals de Bierfeesten in oktober en de traditionele Kerstmarkten met hun nostalgische sfeer, die in meer dan tweeduizend steden worden gehouden. Duitsland heeft met meer dan tachtig miljoen inwoners na Rusland de grootste bevolking van de Europese landen en bestaat sinds de samenvoeging van Oost en West Duitsland in 1990 uit zestien deelstaten die in grote mate autonoom zijn op cultureel en bestuurlijk gebied.

De natuur van Duitsland

Het land kan grofweg worden verdeeld in drie belangrijke geografische gebieden: de laag gelegen Duitse vlakte in het noorden, het centrale Duitse hoogland en de uitlopers van de Alpen en ander gebergte in het zuiden. Als je van de natuur houdt, is er in dit veelzijdige landschap altijd wel wat van je gading te vinden. Het klimaat is gematigd, hoewel er door de hoogteverschillen aanzienlijke variatie in temperatuur en klimaatomstandigheden is. Bijna twee derde van alle Duitse bossen bestaat uit naaldbomen, de rest is voornamelijk beukenbos.

Noord-Duitsland wordt door de rivieren de Eems, de Wezer, de Elbe en de Oder doorstroomd. Het gebied is zwaar gecultiveerd, veel voorkomende gewassen zijn onder andere aardappels, suikerbieten, tarwe en rogge. Ook wordt er veel vee gehouden als melkvee en varkens, runderen en kippen voor de slacht. Desondanks wordt bijvoorbeeld de deelstaat Nedersaksen bijzonder gewaardeerd voor actieve vakanties in de natuur. Als je graag wandelt, fietst, paardrijdt of watersport, hier vindt je bergen en rivieren, en goed aangelegde fiets- en ruiterpaden.

Het centrale hoogland bestaat behalve uit de Rijnvallei uit het Harz-gebergte en het Thüringse bos, dat eveneens door wandelaars en trekkers wordt gewaardeerd voor de ongerepte natuur. De rivier de Rijn die door West-Duitsland stroomt door een steile kloof die beroemd is om zijn prachtige landschappen, wijngaarden en kasteeltjes. In het noorden van de Rijnvallei liggen de industriële gebieden van Duitsland, waaronder het Ruhrgebied, dat zich inmiddels aan het ontwikkelen is in een groot kunst- en cultuurcentrum. De zuidelijke gedeelte van het Rijnland, dat de Eifel en Hunsrück-bergen bevat, bestaat voor het grootste deel uit landbouwgebied en heeft bekende wijnstreken, vooral in de Moezelvallei.

In Zuid-Duitsland stromen onder andere de rivieren de Donau, de Lech en de Main. Duitslands hoogste punt bevindt zich hier in de Beierse Alpen, het is de Zugspitze die 2963 meter hoog is. Het gebied bestaat verder uit plateaus en beboste bergen zoals het Zwarte Woud, en de hooglanden van Zwaben. Een populair gebied voor toeristen is het gebied rondom het Bodenmeer. Verder liggen er in Zuid-Duitsland, in de Alpen, ook tal van wintersport-gebieden.

Steden in Duitsland

In het noorden van Duitsland vinden we de hoofdstad is Berlijn, een bruisende stad met veel kunst en cultuur, maar ook veel groen in de vorm van parken. Eveneens in het noorden liggen Duitslands belangrijkste industriële en distrubutiecentra, grote steden als Hamburg en Hannover.

De Hanzesteden Lübeck, Wismar en Bremen hebben prachtige historische stadskernen met veel monumenten, religieuze kunstschatten en de typische baksteen-architectuur. De St.-Michaelkerk en de Dom van Hildesheim zijn meesterwerken van de kerkelijke bouwkunst. Ook het industriële verleden van Duitsland is zeer de moeite waard, bijvoorbeeld in het historische centrum van Goslar en de ertsmijn de Rammelsberg. In het westen van Duitsland vindt je eveneens dergelijke monumenten, zoals de fraaie kolenmijn in Essen en de “Völklinger Hütte”, de grootste staalfabriek van de Saarstreek. Langs de Rijn vindt je tal van oudere en meer romantische monumenten zoals kastelen, waaronder de beroemde Loreley. Bezoek voor indrukwekkende religieuze kunst de Dom van Aken en die van Keulen, de grootse stad in het westen van Centraal Duitsland. Het centrum van deze stad is een grote voetgangerszone, die met een enorm assortiment aan winkels een waar paradijs vormt als je van shoppen houdt. Andere belangrijke steden zijn de modestad Düsseldorf, Gelsenkirchen, Essen en Dortmund.

Meer naar het oosten zijn er industriële centra bij de Elbe en zijn vertakkingen. De belangrijkste steden hier zijn onder meer Leipzig, Dresden en Halle. Historische monumenten vindt je onder andere in de Lutherse steden Eisleben en Wittenberg, Pruisische kastelen in Berlijn en Potsdam en de beroemde Bauhaus-architectuur in Weimar en Dessau.

Ook in Zuid Duitsland vindt je veel beroemde historische steden zoals het beroemde stadscentrum van Trier. Deze stad is eigenlijk een groot geschiedenisboek, van het Romeinse UNESCO-werelderfgoed Porta Nigra, tot en met de barokke paleistuin. Leipzig heeft een gerestaureerd centrum met vele beurs- en koopmanshofjes, die nog steeds de rijkdom van het eind van de negentiende eeuw weerspiegelen.

Overige attracties in Duitsland

Over het hele land verspreid liggen diverse attractie- en andere pretparken, zoals bijvoorbeeld de Bavaria Filmstadt bij München, Filmpark Babelsberg in Potsdam en het Movie Park Germany in Bottrop met het thema “film”. Qua speelgoed kun je je hart ophalen in Legoland Deutschland in Günzburg, in het Playmobil Fun Park bij Neurenberg en het Ravensburger Spieleland aan het Bodenmeer. Andere grote pretparken zijn onder andere Phantasialand Brühl bij Keulen, Hansapark bij Lübeck, het Europa-Park in Rust en het Belevenispark en Tripsdrill bij Stuttgart, het Belantis Vergnügungspark in Leipzig en het Taunus-Wunderland bij Frankfurt. De Duitse pretparken zijn over het algemeen open van de maanden april tot en met oktober. Tot slot mogen de Duitse dierentuinen niet onvermeld worden, deze zijn doorgaans groot met een fascinerend aantal aan verschillende diersoorten. Veel grote steden beschikken over dierenparken, zoals Berlijn, Keulen, Hamburg, München, Hannover, Leipzig en Frankfurt.

Duitsland heeft het, of je nu van houdt wandelen, hiken, paardrijden of watersporten in de ongerepte natuur, van spanning en sensatie in attractieparken of van eeuwenoude kunst en cultuur. Als je je goed informeert en je vakantiebestemming zorgvuldig kiest kun je optimaal genieten van dit veelzijdige land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here