Utrecht – off the beaten track

0
1282
blog placeholder

Utrecht is een mooie stad. Het is een echte stad met grachten, statige panden, parken en alle voorzieningen die je verwacht in een stad, maar tegelijkertijd ademt het de sfeer van een gezellig vertrouwd dorp waar je vaak bekenden tegenkomt. Ik zal in dit artikel wat plekken beschrijven waar ik altijd graag kom.

Als je een stadswandeling wilt maken dan is het leuk om de grachten te volgen, steeds trapje af en trapje op, om langs de werfkelders te lopen. De Oudegracht is vooral richting Ledig Erf leuk om langs te lopen, want in het centrum met alle restaurants en terrasjes wandelt het wat lastiger. De Nieuwegracht is mooi groen en rustig om langs te lopen. De wandeling langs de grachten kun je combineren met een paar leuke hofjes in het museumkwartier en afsluiten met een rondje vanaf het park Lepelenburg, ook een leuke plek om te picknicken in de zomer – vooral met het Intercultureel Theehuis van Vluchtelingenwerk – langs de singels (inclusief Sterrenwacht).

Qua musea is het altijd leuk om “Van speelklok tot pirement” te bezoeken en het universiteitsmuseum. Bij het Centraal Museum hangt het een beetje af van wat voor tentoonstellingen er zijn. Het spoorwegmuseum is een beetje duur geworden maar wel heel leuk om aan buitenlandse gasten te laten zien. Sinds de renovatie is het behalve een museum ook een soort pretpark geworden.

Er zijn twee winkeltjes waarbij ik het gevoel heb minstens een eeuw terug te gaan in de tijd: ten eerste het snoepwinkeltje van Betje Boerhaeve, in een klein steegje achter bioscoop ’t Hoogt. Dit winkeltje is al eeuwen oud en het wordt gerund door dames in klederdracht die er vrijwillig werken. Ik kwam er al als kind met mijn tante. Je kunt er het ouderwetse snoepgoed kopen: zoethout, druivesuiker, candijzuiker, gemengde drop, Wilhelmina pepermunt etc. Op de eerste verdieping is een klein kruideniersmuseum met eindeloze hoeveelheden Drosteblikjes en oude posters voor zeep- en Maggi reclame. Het tweede winkeltje is geloof ik in het verlengde van de Hamburgerstraat, maar het zou ook een ander straatje daar in de buurt kunnen zijn, ik ga er altijd een beetje op gevoel naartoe zonder precies te weten waar het is. Ook bij het binnengaan van dit winkeltje maak je een tijdreis terug naar grootmoeders tijd. Het is er altijd bloedheet, dezelfde temperatuur als in een bejaardentehuis. Een kromme oude dame helpt je graag op weg in je zoektocht naar het juiste borduurgaren. Het winkeltje hangt vol met geborduurde kleedjes en schilderijen met dieren en wijze spreuken. Het dametje begrijpt er niets van dat ik het borduurgaren gebruik om Mexicaanse vriendschapsbandjes te knopen en dat ik dus geen merken en kleurcodes van het garen kan doorgeven (als de kleuren mooi zijn ben ik tevreden), maar dat maakt haar verder niet uit. Het is bijzonder dat dit winkeltje nog bestaat, want de andere handwerkwinkeltjes in Utrecht zijn zo ongeveer allemaal failliet gegaan. Maar alle oudere dames in Utrecht en omgeving kennen dit winkeltje, dus het is er toch altijd aardig druk. De eigenares maakt met iedereen een praatje.  

Als je houdt van wereldmuziek dan is het leuk om af en toe de agenda van cultureel centrum Rasa in de gaten te houden, in de Pauwstraat. Van te voren kunnen je een hapje gaan eten bij de Ethioper aan het begin van de Pauwstraat of de Surinamer een stukje verderop. Je kunt ook lekker eten en niet duur bij cafe Springhaver aan de Springweg en dan daarna naar de film. Dit is sowieso ongeveer mijn stamkroeg, ook al woon ik er niet meer vlak achter zoals vroeger. Het is een fijne kroeg voor diepgaande gesprekken tot laat in de nacht, je raakt er ook snel aan de praat met onbekenden. En op een zomeravond is het erg gezellig met een witbiertje op het terras. We gaan vaak naar Springhaver na afloop van een avond van het Intercultureel Theehuis op donderdag in de Kargadoor aan de Oudegracht, ook een aanrader voor een avondje uit.

Ik kan nog een hele tijd doorgaan over de leuke bekende en minder bekende plekjes van Utrecht – wist je dat je bordspellen kunt uitproberen in de werfkelder van The Joker aan de Oudegracht? – maar ik denk dat ik het hier maar even bij laat voor vandaag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here