Umbrië, nog steeds een verborgen parel in Italië

0
1053
blog placeholder

Wie nooit eerder Italië bezocht heeft en op zoek is naar de hoogtepunten van dit land heeft wellicht weinig te zoeken in Umbrië. Terwijl Rome en Venetië zowat concurreren als de mooiste steden ter wereld of Toscanië pronkt met z’n absolute toppers zoals Firenze, Siena of Pisa, blijft Umbrië bescheiden op de achtergrond. Je vindt er schitterende historische stadjes (denk maar aan Città de la Pieve, Todi, Spoleto  ), prachtige natuur waarbij je om elke bocht als het ware een nieuw ‘schilderij’ aanschouwt, en vele culinaire geneugten, maar voor de echte toeristische toppers moet je er niet echt zijn, hoewel…

En laat dat nu precies zijn wat Umbrië zo aantrekkelijk maakt. Deze regio is – gelukkig – nog niet verziekt door het toerisme. Hier vind je nog betaalbare hotels, kan je nog op een rustige manier de cultuur en architectuur verkennen zonder ‘drommen’ toeristen, en kan je nog voor weinig geld genieten van de heerlijke Italiaanse keuken.

Umbrië is dan ook de ideale regio om enkele dagen cultuur te combineren met lekker genieten. Het klimaat is er net dat tikkeltje beter dan in Toscanië (want zuidelijker gelegen), het aanbod aan hotels, restaurants, vakantiehuizen, B&B’s of campings is er wat beperkter maar ruimschoots voldoende, het eten is er schitterend (althans toch voor de fans van de Italiaanse keuken ), de natuur is er gevarieerd (groene heuvels, meren, vlaktes ) en ook wie graag een vleugje cultuur opsnuift, komt er ruimschoots aan z’n trekken.

Een absolute must is ondermeer het oude Orvieto: de aanblik van de Duomo wanneer deze plots opdaagt tussen de oude straatjes is gewoon magisch. Eet er een heerlijke Pizza bij Charlie en sluit af met een onweerstaanbare gelato wat verderop bij Pasqualetti, ongetwijfeld zowat de beste ijsjes van heel Italië.

Rij ook eens langs het gekende Trasimeno meer (het mooist vanop afstand) en bezoek het nabijgelegen Panicale, een prachtig bergdorpje met historisch centrum.Ook een daguitstap naar de hoofdstad – Perugia – loont de moeite: je kan er ronddwalen door de historische straatjes, de aquaduct of de oude, ondergrondse stad ontdekken, of ontspannen shoppen in de talloze winkels. Bezoek ten slotte zeker nog Assissi: dit bedevaartsoord werd erkend als Unesco erfgoed en loont absoluut de moeite.

Umbrië is niet de geschikte bestemming voor wie op zoek is naar louter zon, zee en strand. Dit is een streek voor levensgenieters, mensen die houden van Italië en nog eens willen meemaken hoe het echte italië aanvoelt, een beetje zoals Toscanië vele jaren geleden moet geweest zijn.Wacht niet te lang, de streek wordt steeds meer ‘ontdekt’. Een aangename reis toegewenst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here