Uit eten in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen

0
1035
blog placeholder

 

De Noren zijn, ongeacht de weersomstandigheden, graag buiten. Ondanks de noordelijke ligging is het klimaat van Oslo dankzij de Golfstroom verrassend mild. Het is voor de plaatselijke bevolking de normaalste zaak van de wereld om het hele jaar door op de fiets de restaurants en bars aan te doen. En als de herfst zijn intrede doet zijn alle terrassen voorzien van gezellige infrarood verwarmingen – een prima manier om van een kreeft met garnalen en een glas aquavit te genieten. Aquavit wordt in Noorwegen gestookt van aardappels en wordt traditioneel op smaak gebracht met kruiden.

Oslo kent vele excellente restaurants waar plaatselijke vis-gerechten worden geserveerd. Het oudste restaurant van de stad, Gamle Radhus (Nedre Slottsgate 1), is een aanrader om traditioneel Noors voedsel te proeven van zeer hoe kwaliteit. Het restaurant is ondergebracht in een prachtig historisch gebouw uit 1641. Verwar dit restaurant overigens niet met het Oslo Radhus, waar ieder jaar in december de ceremonie rond de uitreiking van de Nobelprijzen plaatsvindt.

Het gebied Aker Brygge (Stranden 3) is een oude scheepswerf welke is omgetoverd tot een trendy winkelgebied. Vlak voor het centrum bevinden zich ontelbare restaurants en zelfs een strandtent met een kunstmatig zandstrand. Het lekkerste blijven echter de verse garnalen welke men rechtstreeks van de vissersboten kan kopen. Geserveerd met wat mayonaise en wat citroen is dit hét culinaire visitekaartje van de stad. Voor liefhebbers van de Japanse keuken valt de keuze al snel op Alex Sushi (Cort Adelers gate 2), waar de de meest verse sushi van het noorden wordt geserveerd. Het menu bevat zalm, heilbot, scampi, tonijn, krab en kreeft. Het is aan te raden vooraf een tafel te reserveren omdat dit een bijzonder populaire plek is.

Stad van Musea

Oslo kent een groot aantal musea welke verbonden zijn met de zeevaart, mooie pleisterplaatsen voor als het weer eens niet mee zit. Het Viking schip museum (Huk Aveny 35) stelt drie Vikingschepen ten toon welke aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw in het Oslo-fjord zijn ontdekt. Nog geen kilometer hier vandaan bevindt zich het Kon-Tiki museum (Bygdoynesveien 36) waar de liefhebbers van de expeditie van Thor Heyerdahl hun hart kunnen ophalen. Zij reis van Peru tot Polynesie wordt hier op een levendige wijze chronologisch weergegeven.

De Nationale Galerie van Oslo (Universitetsgaten 13) herbergt een grote collectie van het werk van Edvard Munch (1863-1944) , waaronder het wereldberoemde werk “De Schreeuw”.

Na een museumbezoek, en als het weer een beetje meezit, zijn de terrassen van de Opera de uitgelezen plek voor een kopje koffie en om mensen te kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here