Tuintrends 2012

0
839
blog placeholder

 

Ronde vormen, robuuste en verweerde materialen zijn de nieuwe trend. Balans in de tuin was belangrijk, in 2012 is er ruimte voor extremen. De grijze tinten verdwijnen naar de achtergrond en daar komen bruintinten, groen en terracotta kleuren voor in de plaats. De beplanting is stoer, vrolijk, nonchalant, met een duidelijke structuur en een bijzondere vormgeving.

 

Drie verschillende tuinstijlen

 

Er zijn drie verschillende tuinstijlen in 2012. Dit zijn utility, warm embrace en sobriety.

 

Utility

 

Bij deze stijl passen stoere, ruwe, robuuste materialen die functioneel en ongecompliceerd zijn. De materialen zijn sterk, zien er verweerd en gebruikt uit en lijken handmatig bewerkt. In deze tuin is het belangrijk om samen dingen te doen en er is een plek voor de kinderen om te spelen. De tuin is nonchalant, kleurrijk en lijkt toevallig te zijn ontstaan. Ook de dessins zijn stoer en bestaan uit materiaalimitaties zoals beton of hout, patchworkpatronen, met de hand getekende ruiten en sjaboonletters. Voor de beplanting worden stoere, wilde en stekelig ogende planten gekozen. Daarnaast is er ook ruimte voor vrolijke, nonchalante en wild bloeiende beplanting.

 

Warm embrace

 

Bij deze stijl zien we ronde, zacht glooiende vormen met ronde vijvers, borders, slingerende paadjes en grote rond gesnoeide struiken. Ambachtelijke en nostalgische details worden hier gebruikt. Dit zijn bijv. tuinhuisjes en brocante zoals zinken emmers, gieters en teilen, glaswerk en oud gereedschap. De tuin is natuurlijk en straalt rust uit. De materialen zijn natuurlijk, verweerd en worden gecombineerd met zachte, comfortabele stoffen. Er wordt gebruik gemaakt van steen zoals natuursteen, baksteen of beton. De dessins bestaan uit diagonale ruiten en kielpatronen. Voor de beplanting worden landelijke, elegante, losse planten gebruikt. Deze worden ingedeeld naar thema zoals een kruidentuin, plukbloementuin enz.

 

Sobriety

 

Deze stijl is sober. De aandacht wordt gericht op één element in de tuin zoals bijv. het terras. De rest van de inrichting, vormen en lijnen worden daaraan aangepast. Er wordt gebruik gemaakt van sobere, krachtige vormen en organisch gevormde meubels die comfortabel zijn. Het materiaalgebruik is natuurlijk, evt. van kunststof maar niet grof of verweerd. Het materiaal is van hoogwaardige kwaliteit. Dessins zijn minder belangrijk bij deze stijl en bestaan vooral uit strepen, weefstructuren en reliëfs. Dessins zijn wel nodig om te voorkomen dat het geheel saai wordt. Er wordt beplanting gebruikt met een duidelijke structuur en bijzondere vormen. Kenmerkend aan de beplanting is de gelaagdheid waardoor diepte in de tuin ontstaat. Het geeft de tuin extra dimensie. Daarnaast zijn er planten met een thematische waarde (bijv. een helende werking) die bij deze stijl passen.

 

Algemeen

 

Naast deze verschillende stijlen zijn er ook nog andere trends die bij elke tuinstijl passen. De eetbare tuin blijft, van een vierkante meter tot een echte moestuin. Om het gebruiksgemak te verhogen worden ze aangelegd in verhoogde borders die zijn gemaakt van hout of natuurlijk gevlochten materialen.

 

De tuin wordt aantrekkelijk gemaakt voor vogels met vogelhuisjes en insectenhotels die plaats bieden aan verschillende soorten insecten. Verticaal tuinieren is ook een blijvende trend. Daarnaast worden muren, daken en tafelbladen voorzien van groen. Een minivijver mag niet ontbreken als blikvanger. Met één enkele opvallende waterplant of als vogeldrinkplaats. Materialen worden hergebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here