Tegels

0
1449
blog placeholder

Tegels zijn populair als vloerbedekking. Ze zijn zowel binnen als buiten toe te passen. Tegels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en patronen passend bij elke stijl en in elk budget.

 

De voordelen van tegels zijn:

 

–          Ze zijn duurzaam – Het is een sterke, harde vloerbedekking. Er kan weinig doorheen dringen.

–          Ze zijn water en hittebestendig.

–          Onderhoudsvriendelijk – Vlekken en vuil zijn eenvoudig met een sopje te verwijderen.

–          De tegels zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen dus passend in elk budget.

–          Hygiënisch

–          Er is veel keuze in kleuren, structuren en patronen.

–          Vloerverwarming onder de tegels haalt de kou uit de vloer. (tegels nemen de warmte makkelijk op en geven dit langzaam weer af)

 

Nadelen van tegels zijn:

 

–          Een tegelvloer voelt koud aan.

–          Het is moeilijker om zelf te leggen.

 

Er zijn twee verschillende soorten tegels. Dit zijn de natuurstenen en de keramische tegels.

Natuursteen wordt uit de natuur gehaald. Het wordt gekapt of gesneden uit steen en daarna wordt het bewerkt voor het gebruiksgemak. Omdat het een natuurproduct is kan er verschil in de tegels zitten. De tegels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals marmer, kalksteen, leisteen, zandsteen en travertine. Er zijn verschillende afwerkingen, dit is afhankelijk van het gebruikte materiaal.

Gepolijste tegels – Deze tegels zijn afgewerkt met een glanslaag.

Verzoeten – De tegel is mat tot matglanzend. In de tegel zijn geen zichtbare groefjes meer.

Geschuurd – Hierdoor worden zaagsporen verwijderd op hard natuursteen. Deze tegel wordt vaak buiten gebruikt.

Gevlamd – Hierdoor krijgt de tegel een specifieke textuur.

Gezaagd – Er zijn kleine inkepingen zichtbaar die evenwijdig aan elkaar lopen.

 

Natuurstenen tegels zijn van goede kwaliteit en gaan een leven lang mee. Meestal worden de tegels behandeld nadat ze zijn gelegd. Ze worden waterdicht gemaakt om te voorkomen dat vloeistof in de tegels trekt en zo vlekken kan veroorzaken. Het is raadzaam om regelmatig een nieuwe waterdichte laag aan te brengen voor het behoud van de tegels. Een voordeel is dat ze niet veel onderhoud vragen. Af en toe poetsen is voldoende. Op gladde en strakke tegels is vuil beter zichtbaar en deze vragen dan ook meer onderhoud dan ruwe en grove tegels. Gepolijst wit of zwart marmer heeft meer onderhoud nodig dan aardkleuren om de originele kleur te behouden. Natuursteen is gevoelig voor zuren en chemische producten daarom is het van belang om de juiste onderhoudsproducten te kiezen.

 

Keramische tegels worden gemaakt door een opeenstapeling van kleilagen (aarde en mineralen) die gevormd en gebakken worden bij hoge temperaturen. Deze tegels zijn sterk, ze trekken niet krom en buigen niet. Meestal worden ze na het bakken geglazuurd. Geglazuurde tegels zijn waterdicht en hard. Het type glazuur bepaalt de hardheid en slijtvastheid. Er zijn ook ongeglazuurde tegels verkrijgbaar maar die kunnen poreus zijn. Ze zien er wel natuurlijker uit. Alle grondstoffen die gebruikt worden voor de tegel of voor de glazuurlaag komen uit de natuur. De tegel heeft een minder natuurlijke uitstraling dan natuursteen maar ze zijn meestal ook wat minder prijzig al is dat niet altijd het geval.

 

Soorten keramische tegels zijn:

 

–          Terracotta – Deze tegels zijn gebakken uit klei, ze zijn niet waterdicht en heel poreus.

–          Cementtegels – Ze zijn dik, poreus, niet makkelijk in onderhoud en worden meestal gebruikt als terrastegel.

–          Faience – Dit is aardewerk met een laag email. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Door de aangebrachte laag zijn ze waterdicht en worden gebruikt als wandtegel in bijv. de badkamer.

–          Grestegels – Deze tegels zijn gemaakt op basis van terracotta met toegevoegde mineralen. Ze worden op een hoge temperatuur gebakken en zijn daardoor hard en niet aan slijtage onderhevig. De tegels zijn geschikt voor binnen en buiten.

–          Gereconstrueerde natuursteen – Deze wordt gemaakt van fijngemalen natuursteen die wordt vermengd met een soort cement en evt. mineralen. Het is een tegel met een antieke uitstraling.

 

 

Voor een grote tegel is minder tijd nodig om ze te plaatsen en dat is dus goedkoper dan het plaatsen van kleine tegels. Het gebruik van een grote vloertegel in een kleine ruimte laat de ruimte groter lijken. Bij kleine tegels is de afwerking vaak beter maar het gebruik van kleine tegels in een grote ruimte zorgt ervoor dat de ruimte druk en chaotisch over kan komen.

 

Slijtage

 

Ook bij tegels heb je te maken met slijtage. Natuurstenen tegels zijn duur in de aanschaf maar ze slijten bijna niet. Slijtage van tegels heeft o.a. te maken met hoe hard ze zijn gebakken. Door tegels in groepen te verdelen (PEI-norm) kun je de slijtagegraad aflezen. Tegels uit groep 1 zijn alleen als wandtegel te gebruiken. Deze tegels zijn erg gevoelig voor slijtage. Tegels uit groep 2 zijn bruikbaar in ruimten die niet intensief worden belopen. Tegels uit groep 3 zijn geschikt voor normaal gebruik in huis. Tegels uit groep 4 en 5 zijn duurzaam en dus geschikt voor intensief belopen ruimten zoals winkels.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here