Staar

0
1518
blog placeholder

Wanneer

Indien men in een korte periode sterkere glazen nodig heeft of indien men last heeft van het zicht, dan kan dit duiden op staar. Men ziet dubbel of wazig of de kleuren worden doffer. Dit zijn allemaal symptonen van staar. Het is de oogarts die kan vaststellen of u daadwerkelijk staar heeft. Na het onderzoek kan de oogarts constateren dat er sprake is van staar. In dat geval kan de oogarts aanbevelen een operatie te ondergaan. Indien men dit niet doet, dan wordt het zicht naar verloop van tijd steeds minder.

De operatie

De oogarts zal na een uitvoerige bespreking met de patiënt overgaan tot de operatie. De arts zal slechts één oog tegelijk opereren. Vlak voor de operatie ontvangt men een recept voor oogdruppels. Al voor de operatie dient men het oog, die geopereerd zal worden, te druppelen. De patiënt wordt plaatselijk verdoofd door middel van een injectie naast het oog. Dit gebeurt door de anesthesioloog. Deze laatste persoon heeft een gesprek met de patiënt over de conditie van de patiënt. Onder meer zal het gebruik van eventuele medicijnen worden besproken. De operatie vindt binnen een uur plaats (15-30 minuten). In de meeste gevallen maakt de arts gebruik van de phaco-emulsificatie techniek. Dit houdt in dat de arts een klein sneetje in het oog maakt. Via een smal buisje wordt de lens verwijderd, de achterlaag van de lens wordt niet verwijderd. Hierna wordt een kunstlens, als vervanger van de eigen lens, ingebracht. Na de operatie dient de patiënt een oogdopje te dragen, dit ter bescherming van het oog.

Na de operatie

De patiënt heeft binnen een week na de operatie een controleafspraak. De arts kijkt of er ingegrepen dient te worden of dat de patiënt op de juiste wijze herstelt. Na de operatie dient men de oogdruppels naar schema te gebruiken. Het duurt tot wel vijf weken na de operatie totdat men dient te stoppen met druppelen. Indien het oog wat rood van kleur is of wat geel van kleur (anders dan normaal), dan dient men dit nauw in de gaten te houden en de arts hiervan op de hoogte te brengen. Na drie weken komt de patiënt wederom op controle. Houd ten alle tijde het oog in de gaten: kan men goed zien en wat voor kleur heeft het oog.

Het is mogelijk dat er complicaties optreden na de operatie of tijdens de operatie. Bespreek de situatie goed met de arts, want ieder geval is een bijzonder individueel geval. Vraag naar de mogelijkheden van de operatie. Het is soms ook mogelijk om een dubbele lens in te zetten, waardoor men beter ziet (en geen bril meer nodig heeft).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here