Sporten, een gezond leven

0
1086
blog placeholder

Gezond leven
Garanties worden niet gegeven in het leven en ook de sporter zal niet aan alle ziekten ontkomen … helaas, dat is een gegeven. Maar je kunt de kans wel verkleinen door gezond te leven. Gezond leven gaat natuurlijk verder dan sporten. Gezond leven is ook gezond eten, niet roken, matig met alcohol en voldoende slaap. Stress tot een minimum beperken en een regelmatig leven leiden.

Kan je dan nooit meer uit de band springen? Natuurlijk wel, als je een gezond leven leidt dan is een keer uit de band springen ook geen probleem. Je lichaam vangt dit wel op … wat anders ligt bij iemand die ongezond leeft. Je herstellend vermogen is nu eenmaal groter en dat merk je wellicht nog niet als je jong bent, dan kan je immers alles aan. Echter, op het moment dat je ouder wordt, zal je merken dat je meer hersteltijd nodig hebt … en dan is gezond leven een stuk prettiger de dag na een heftig feestje.

 

Is veel sporten nodig?
Veel sporten kan, tenzij je doorslaat in gedrag, geen kwaad. Doorslaan in de zin van obsessief of als je ergens blessures of ernstige lichamelijke zwakheden hebt. Je mag met sporten wel je grens opzoeken, maar forceren is nooit goed. Je kunt er voor kiezen enkele keren per week een uur of anderhalf uur te trainen, maar je kunt er ook voor kiezen iedere dag een iets beperkter tijd in te ruimen. Het heeft allebei voors en tegens, maar wat in je dagelijkse ritme past, heeft de meeste kans van slagen.

 

Aan de slag
Als je het een beetje gestructureerd aan wil pakken, zijn er enkele zaken waar je op kunt/moet letten, te weten:

Begin met een nulmeting te maken. Zelf in de vorm van waar je nu staat met je souplesse en je conditie, oftewel … hoe staat het lijf er voor. Maar je kunt ook de hulp van een trainer inroepen en deze de nulmeting professioneel laten maken.
Als je lang niet gesport hebt dan is het goed voorzichtig te beginnen en op te bouwen. Daar kan je een schema van internet plukken en is mede afhankelijk van leeftijd, gewicht, waar je naar toe wilt werken etc. of je vraagt de hulp weer van een trainer. Als je zelf aan de slag gaat, ga niet te enthousiast van start … bouw het rustig op. Dan is de kans van teleurstelling ook een stuk kleiner.
Bouw ergens een evaluatiemoment in. Bekijk wat de planning was en waar je nu staat. Moet de planning wat bijgesteld worden of ga je lekker. Altijd goed even een keer om te kijken en zonodig aan te passen.


Voeding
Spreekt voor zich dat regelmatig een vette hap niet goed is voor je lichaam, voor geen enkel lichaam. Maar als je sport is gezonde voeding sowieso belangrijk, want je verbrand meer en dat moet goed in het lichaam opgenomen worden. Zorg dat je voor het sporten wat gegeten hebt. Niet te veel, want dat kan je opbreken.

Eet veel verse groenten, enkele malen per week vette vis, een stukje vlees, eventueel wat zuivel (bijv. magere kwark of yoghurt) en veel vers fruit. Koolhydraten in de vorm van natuurlijke suikers is het beste en zeker ook belangrijk voor de sporter. De bruine boterham is niet slecht, maar wissel het voor de koolhydraten ook eens af met een banaan. Zorg bij geprepareerde producten met koolhydraten altijd dat het volkorenproducten zijn. Geen koolzuurhoudende drankjes en bij voorkeur niet te veel alcohol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here