Snooker! een uitdaging in sport

0
984
blog placeholder

 

Het spel

Veel mensen die dit spel wel eens op bij Eurosport of op de BBC voorbij hebben zien komen reageren vaak op dezelfde manier. Ze vinden het een te saaie sport om naar te kijken. Maar in Engeland is dit een hele populaire sport dat vaak op tv is en waar mensen erg graag naar toe gaan.

Enkele topmensen die al jarenlang deze sport domineren zoals John Higgins, Steve Davis, Steven Hendry en niet te vergeten het natuurtalent Ronnie O’Sullivan zijn daar net zo bekend als de topvoetballers hier. Er gaat in deze sport een hoop geld om en dit beperkt zich zeker niet alleen tot Engeland. Ook in Japan is deze sport razend populair geworden.

Snooker is een spel met 15 rode ballen die per pot 1 punt opleveren. De bedoeling van het spel is om rood steeds af te wisselen met een gekleurde bal van liefst zo hoog mogelijke waarde. Zo is zwart 7 punten waard, roze 6 punten,blauw 5 punten, bruin 4 punten, groen 3 punten, geel 2 punten.

De witte bal is de que-bal en spelers noemen dit ook wel de werkbal. Zeker de top-10 spelers oefenen dit spel minimaal  4 tot 5 uur per dag. Je kan dit in zekere zin gewoon als werk zien,waar ze goed voor betaald krijgen mits je het op topniveau meespeelt.

De opening

De zogenaamde break-off shot moet gebeuren vanaf de halve cirkel waarin de lage kleuren liggen(geel,bruin,groen)en het is de verplichting een rode te raken die in een driehoekvorm aan de andere kant van de tafel liggen.

De beste manier om dit te doen is dat je na het raken van een rode de witte bal weer ergens ver aan de andere kant neerlegt.

Leg deze het liefst zo moeilijk mogelijk voor de andere speler om bij een rode te komen. Leg je de bal op zo,n manier zodat je tegenstander helemaal niet meer bij een rode bal kan dan noemt men dit een snooker. Voor iedere keer dat je tegenstander dan geen rood kan raken ontvang jij zijn strafpunten.

Scoren en Potten

Bij het snookerspel wordt dit het breakbuilding department genoemd. Zeker de top 10 van de wereld laten dit dan ook zien alsof ze een simpel spelletje knikkeren aan het spelen zijn.

Dit is zeker niet het geval,deze jongens zijn uiterst geconcentreerd en vooral de hoeken die zij spelen doe je niet zomaar even na.

Het mooiste begin is een rode te potten en dan eindigen met een goede hoek op zwart of roze. Zo wissel je dan steeds rood/zwart of rood/roze af. Het allermooiste van deze topsport is vaak wel hoe de topspelers met verschillende soorten effectballen schieten.

Vooral het ingaan en uit elkaar schieten van het pak rode ballen met vaak veel effect en veel power is machtig om naar te kijken.

Effectballen

Effect aan de witte bal geven en daarmee de andere bal nog goed kunnen raken,en dan ook nog de witte bal de plaatsing geven die jij wilt is met recht een gave te noemen. Die gave heb je echt nodig tesamen met vele uren oefening per dag.

Dit is zeker maar voor weinigen weggelegd. Om een bal te laten terugrollen als je de andere hebt geraakt zal je deze laag moeten raken. Wil je deze juist laten doorrollen dan moet je de witte bal bovenin raken.

Om de bal te laten doorrollen en bijvoorbeeld ook nog naar rechts te laten gaan dan zal je deze bovenin en rechts moeten raken. Wil je de bal precies laten stoppen waar de andere ligt dan moet je deze precies in het midden raken. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden,er zijn nog talloze manieren van effect aan een bal geven. Hier oefenen de toppers jaren op.

 

Punten en winnen

Er ligt een maximaal aantal punten van 147 op de tafel. Dit is te maken als je na de afstoot een rode schiet,daarna zwart en dat zo in deze volgorde 15 keer herhaalt zonder iets te missen.

Daarna moet je de kleuren vanaf geel in tegengestelde maar in volgorde van kleur potten. Als je dit kan behoor je tot de top van de snookerspelers ,dit wordt namelijk tijdens de tv-toernooien ook niet al te vaak gedaan.

Ronnie O’Sullivan is zelfs de enige ter wereld die dit in zo,n 5 min heeft gedaan.

Je hebt dit spel gewonnen als je over het aantal punten zit, zodat je tegenstander deze niet meer gelijk of hoger kan spelen. Bij een gelijkstand word het spel vaak uitgevochten door elkaar in moeilijke snookersituaties te leggen.

Vrije bal

Wanneer je in een snookersituatie zit en je de andere bal niet weet te raken(dit kan uit voorzichtigheid zijn)kan de scheidsrechter een zogenaamde mis en een vrije bal aan je tegenstander geven.

Dit wil dan zeggen dat je tegenstander jouw strafpunten krijgt,en hij bijvoorbeeld geel als rood mag gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here