Snijbloemen van vaste planten

0
1074
blog placeholder

Een border vol snijbloemen, afkomstig van vaste planten, voor een zomer lang boeketten uit eigen tuin. Vaste planten hoeven maar één keer te worden gezaaid of geplant en gaan jarenlang mee. Geschikte vaste planten zijn o.a. hortensia, rozen, lupinen, ridderspoor, siergrassen, asters, vrouwenmantel, kattenkruid, gipskruid en spierstruik.

Het maken van een boeket

Met snijbloemen kun je verschillende boeketten maken, een boeket met een strakke, moderne uitstraling of een losse schikking met een landelijke uitstraling. Rozen zijn geschikt voor het maken van een modern boeket. Voor een losse schikking neem je verschillende soorten bloemen in combinatie met siergrassen. Voor het maken van een boeket heb je bloemen nodig met een lange, stevige steel. De bloemen moeten minimaal vijf dagen mooi blijven in een vaas.

Pluk de bloemen het liefst ’s morgens vroeg als ze zijn volgezogen met water en er nog fris uitzien. Neem een scherp mesje voor het afsnijden van de bloemen en zet de afgesneden bloemen in een emmer met lauwwarm water waar snijbloemenvoedsel aan is toegevoegd. Zet de emmer op een koele plek en laat het een paar uur staan zodat de bloemen zich vol kunnen zuigen met water.

Snijd de stelen schuin af voordat je de bloemen in de vaas zet. Verwijder ook de onderste bladeren zodat het water niet vies wordt. Schik de bloemen op kleur, soort of gemengd en ververs het water regelmatig zodat het boeket lang mooi blijft.

 

De vaste planten border

Tussen de vaste planten in de border is vaak ook wel wat ruimte voor eenjarige planten. De vaste planten leveren elk jaar dezelfde soort bloemen maar met de eenjarige kun je variëren. Vaste planten hebben minder verzorging nodig dan eenjarige. Ze hoeven maar één keer te worden gezaaid of geplant.

Verbeter de bodem in het voorjaar met een laag compost. Compost is een langzaam werkende meststof. Gebruik potgrond rond de planten voor een snel resultaat.

Deel te groot geworden planten in stukken en zet het beste stuk, de buitenkant terug in de grond. Gooi het middenstuk weg. Als er delen overblijven, ruil ze dan voor andere planten. Het is een goedkope manier om de border te vullen.

Houd de border in het voorjaar vrij van onkruid, zodra de planten gaan groeien, krijgt het onkruid minder kans om op te komen. Knip de uitgebloeide stengels tot vlak boven een jonge scheut af, dit bevordert de bloei van de andere bloemen.

Plant groepjes van dezelfde planten bij elkaar in de border en herhaal dit ook op andere plekken. Het geeft de tuin een rustige uitstraling. Kies voor planten met verschillende bloeitijden zodat je nog tot in het najaar verse bloemen in de vaas hebt staan.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here