Slaapstoornissen

0
1027
blog placeholder

Slapeloosheid is meestal het gevolg als je piekert over een ander probleem: spanning, bezorgdheid of mentale druk maakt het mensen moeilijk om tot rust te komen.
Ook relatieproblemen, een overlijdensgeval of een ernstige ziekte maken het moeilijk om in slaap te kunnen vallen. Als iemand lijdt aan stemmingsstoornissen (bijvoorbeeld depressiviteit) dan heeft die persoon vaak een verstoord slaappatroon. Slapeloosheid verstrekt zichzelf: mensen worden bang dat ze slecht zullen slapen.

Hoe doorbreek je slechte slaappatronen?

Als je slaapeloosheid wilt bestrijden dan zul je moeten nagaan wat de oorzaak is van die slapeloosheid. Als je nog piekert over de dingen van de dag probeer dan ontspanningstechnieken (Ander artikel: Leren ontspannen) Misschien helpt het als je een slaapdagboek bijhoudt, waarin je schrijft om hoelaat je naar bed bent gegaan, hoelang je denkt geslapen te hebben… Zo krijg je een inzicht in je slaappatroon. Als de slapeloosheid je leven overheerst is zo’n boek nuttig, want ik raad je dan aan om naar de dokter te gaan.
Slaapmiddelen zijn alleen een uitkomst op korte termijn, het probleem verdwijnt niet. Gebruik ze dus enkel in tijden van emotionele stress of crisis. Als je ze langer gebruikt dan raakt je lichaam er aan gewend. Je zal dan een grotere dosis moeten nemen om hetzelfde efect te krijgen. Zo raak je dan weer verslaafd en die slaapmiddelen. Zo’n verslaving is schadelijk voor de geestelijke en fysieke gezondheid.

Snurken en Apneu?

Snurken veroorzaakt voor veel mensen slapeloosheid, maar meestal niet voor de snurker zelf. Het geluid van snurken wordt veroorzaakt door lucht die de huig in trilling brengt. Het snurken zelf wordt veroorzaakt door alles wat de gewone neusademhaling verhindert (een verkoudheid, overgewicht…). Je snurkt ook eerder als je op je rug ligt omdat de mond dan de neiging heeft om open de vallen. De tong zakt dan naar achteren en dit bemoeilijkt de luchtdoorstroming. Er bestaan veel middeltjes tegen het snurken, van een eenvoudige clip op de neus om de neusgaten open te houden tot een masker met luchtpompje. In enkele gevallen wordt zelfs geopereerd. Soms naaien mensen een haarborstel in hun pyjama zodat ze wel op hun zij moeten slapen.
Snurken kan leiden tot een ernstigere aandoening: slaapapneu (= ademstilstand). Bij slaapapneu stopt men ‘s nachts spontaan met ademen waardoor je vaak onbewust wakker wordt. Dat kan wel 600 keer gebeuren, de ademhaling stokt dan 30 tot 90 seconden. Zo’n ademstilstand wordt afgewisseld met luid gesnurk of gehijg en het hele lichaam beweegt mee. Het lichaam komst zuurstof te kort, wat, met oververmoeidheid, overdag het leven onaangenamer maakt. Slaapapneu komt het meest voor bij mannen tussen de 30 en de 50 jaar. Het heeft mogelijk als oorzaak een blokkade van de bovenste luchtwegen of een stoornis van de zenuwimpulsen die de ademhaling sturen.

Behandeling van slaapapneu

Afvallen, masker en luchtpompje voor de nacht, en in ernistige gevallen het verwijderen van neus- en keelamandelen of een inkorting van de huig.

Tips voor een goede slaap

1. Zorg dat uw kamer goed geventileerd is en dat het bed niet te koud of te warm is.
2. Doe overdag geen dutjes.
3. De slaapkamer is om te slapen, niet om aan afspraken, werk of rekeningen te denken.
4. Doe aan lichaamsbeweging aan het eind van de middag of aan het begin van de avond.
5. Door het drinken van warme melk komen stoffen in de hersenen vrij die je slaperig maken.Vermijd dranken zoals koffie, thee en coca cola voor het slapen gaan. Alcohol maakt je slaperig, maar dat effect is meestal midden in de nacht uitgewerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here