Siergrassen in de tuin

0
1519
blog placeholder

Een siergras is een naam die men heeft aan verschillende groepen grasachtige planten. Vele grassen vragen niet echt veel onderhoud en gedijen goed in elk soort tuin maar toch moet men met een aantal dingen rekening houden.

Bamboe, voorzichtig ermee omspringen
bamboes zijn grote, groenblijvende grassen. Ze groeien sterk en kunnen een groot gebied beslaan. Vandaar dat enige voorzichtigheid belangrijk is wanneer men voor bamboe kiest in de tuin. Sommige soorten kunnen namelijk woekeren omdat ze een uitlopervormend wortelstelsel hebben. Vandaar dat men dit soort bamboe beter als een solitair in een eilandbed plant. Zo kan men de wortelstokken in bedwang houden door het gras er rond regelmatig te maaien. Het beste is echter om ze in een permanente behuizing te plaatsen zodat ze niet kunnen uitbreiden. Dit kan men doen door ze in een bak van beton te plaatsen.Kies niet voor een plastic bak waarin de de bamboe plaatst en vervolgens de grond instopt omdat uiteindelijk de wortels doorheen het plastic zullen gaan. Het plastic zal namelijk wat verslappen of zelfs kraken door de vochtigheid van de grond en dan hebben de wortels het veel makkelijker om toch uit te breiden.
Indien men kiest voor de optie om de wortels af te steken om zo woekerende bamboe tegen te gaan dan zal men al snel werken dat dit niet enkel tijdrovend is maar eveneens ontzettend lastig. Men moet namelijk met een spade een spit maken van van 30 cm rond de voet van de plant. Wanneer men dit doet kan men zo de wortels blootleggen. Men snijdt deze wortels door met de spade. Uiteraard moet men de doorgesneden wortels uitgraven. Misschien kan men het zichzelf wel iets makkelijker maken naar het volgende jaar toe door zand te strooien in de voor die werd gemaakt.   
Gelukkig zijn er ook veel soorten bamboes die niet woekeren. Indien men dus bamboe in de tuin wil waarbij men niet elk jaar opnieuw gigantisch veel werk hebben aan het onderhoud ervan lijken deze soorten aan te raden. Bij het aankopen ervan vraagt men best de verkoper of ze polvormende wortels hebben. Indien dit zo is zal de bamboe niet al te snel woekeren. Hou bij het indelen van de tuin echter wel rekening met het feit dat bamboes wel nogal breed kunnen worden.
In de winter knipt men bamboes niet terug. dat is dan wel weer het voordeel van bamboe dat men dit niet hoeft te doen

Siergrassen
Er bestaan ook hier verschillende soorten. Het handige aan grassen is dat ze bijna overal gedijen en makkelijk zijn in onderhoud. In de winter worden de meeste grassen terug geknipt. Grassen verdragen heel droge grond terwijl biezen en zeggen meer van vochtige grond zullen houden. Zeggen zijn laag, blijvende vaste planten die meestal groen blijven. Mensen planten dit vaak in hun tuin omdat ze een mooi blad hebben. Biezen hebben een dicht op elkaar staand, opgaand blad dat recht uit de grond komt.
Men plant grote grassen zoals pampasgras het best als solitair in het gazon of een grindtuin. Men kan echter ook kiezen om ze als border te gebruiken maar dan moet men wel over voldoende ruimte beschikken. Indien men voor die optie kiest kan men variëren in verschillende hoogtes en bladkleur. Zo zal de border tot leven komen en glinsteren telkens wanneer een briesje zich voordoet.
Zeggen doen het dan weer goed wanneer ze in een gemengde of vaste plantenborder worden geplaatst. Ze vormen dan ook een mooie achtergrond bij planten met een breed blad zoals hosta’s.  Ook ka men kleine grassen planten in een verhoogd bed.    

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here