Schulden wat nu ?

0
1227
blog placeholder

Schulden een woord dat niet meer onbekend klinkt uit onze alledaagse, deze die we hebben verkregen door onze meeste gekende legale manieren om te kunnen bekomen wat we niet kunnen hebben. Leningen, kredieten van alle aard, debet kaarten.
Op het moment dat het geld ons blind gemaakt heeft hebben we niet geklaagd, we gaan er wel voor betalen.
We zijn op de hoogte van hoeveel en hoelang we ervoor moeten opdraaien. De eerste maanden lijken niets en al gauw beginnen we te merken dat we het ene voor het andere hebben moeten laten staan. De eerste brieven komen met een vriendelijk verzoek om te betalen, de tweede zal wel een kruising met je betaling hebben doormaakt en de andere is je eerste administratieve kost voor je de aangetekende mag gaan halen.

Je hebt net je eerste stappen gemaakt in een spiraal van kosten die vanaf heden deel zullen uitmaken van hun winst en jouw verlies, en hoe langer je er doekjes om zult winden hoe duurder en hoe moeilijker je het zult kunnen overwinnen. Het heeft geen zin om de brieven ongeopend in je brievenbus of tafel te laten slapen, de eisers zullen je heus niet vergeten. Vanaf heden ben je in het nationaal bestand geplaats en een particuliere lenings bestand waar je vanaf één niet betaalde aflossing in een negatieve nota ter beschikking van alle kredietgevers staat. Je kan nog altijd ergens anders gaan aankloppen en een lening vragen, maar het zal afhangen van hoeveel leningen en wat er openstaat op het data bestand opgenomen staat of je deze een extra schuld kan aangaan.

Meestal denken de meesten dat je met de ene krediet de andere kan dichten, onzin ! een fout om niet te begaan. Door een lening aan te vragen om het andere te dichten worden meestal kosten voor vervroegde afbetaling in rekening gebracht, hierbij moet men niet vergeten dat men zo ook meestal een extra aanvraagt om de onvoorziene kosten of de druk weg te blazen van de verlopen dagen. Men vergeet dat het bedrag veel hoger zal liggen, en dat er aan de basis van het voorgaande lening al problemen waren. Een vals gevoel is gewekt. Geen gezichtsverlies tegenover de kredietinstelling en je eigen imago tegenover anderen gered. Je levenswijze zal niet aangepast worden, niemand zal ervan weten en denken dat je succesvol alles onder controle hebt.

Men mag niet vergeten dat de openstaande rekeningen zoals abonnenten, telecom, energie en dergelijke ook onbetaald zijn gebleven, deze worden meestal aan de kant geschoven en vormen op hun beurt een cyclus van achterstaande kosten, met opnieuw nieuwe eisers die aan de zelfde procecus aan hun geld zullen geraken.

Wie je nog niet horen klagen hebt, komt wel later. De ernst van deze toestand is meestal verbonden met levenskwaliteit. Er onstaat conflict omdat men niet meer op het levenswijze kan leven dat men zich heeft voorgesteld. Inderdaad voorgesteld, men leeft in een consumptie tijdperk waar mensen de laatste nieuwigheden willen hebben, want enkel zo kan men zich zo onderscheiden van anderen, we vergeten onze ware bestaans middelen liever dan te leiden aan het imago verlies.

Zoals men kan merken komen alle factoren van schulden gezamelijk samen en is men aan een straat zonder einde begonnen. Men zal zich stillaan beginnen te verbergen in deze zwakte en opgeven. Het verlies van de strijd zal zijn tol beginnen wegen. Men heeft totaal geen voorbereiding en kennis om zich te verdedigen tegen de reuzen van het geld. Uitleindelijk niet uit einde van het wil om te strijden maar uit ontwetendheid.

Wil je weten hoe je er best tegen aankunt, laat je vooral niet meer afschrikken en kom op voor je eigen.

Je stappen naar je strijd beginnen met het volgende:

Volgende wapens heb je nodig op je te kunnen verweren:
Een agenda
Een ringmap
Twee schriften ( 1 te doen schrift noemen – 2 info boek )
Schrijfpapier enveloppen
Postezegels
Een E mail adres ( vermijd plezante e mail adressen maak desnoods een andere dat enkel voor je schulden dienen )
Een gsm of telefoon
Een kladblok en Verschillende gekleurde A4 papier
Een neutraal persoon voor advies en hulp zoals verbeteringen en mee onderzoeken.
Vergeet niet je correcte adres gegevens door te geven en contact nummer en e mail.

Orde in de zaken brengen, haal al je mogelijke rondslingerende brieven op, betaalde en niet betaalde, alle mogelijke brieven houden ook in deze van de verlopen tijd die opgeborgen waren en betrekking kunnen hebben met het bedrijf in kwestie.

Eerst en vooral wakker worden, de brieven die men heeft laten liggen openen en ordenen, een lijst samenstellen van de schuldeiser, hierbij de contact gegevens en communicatie manieren ervan noteren.
Noteer ook de referenties of abonnement nummers die ze gebruiken om met jouw te communiceren.

Zoek alle contracten op van de betrokken eisers, indien je geen contracten meer bij handen ligt, schrijf het op je te doen schriftje waar je een rubriek documenten aanvraag hebt gemaakt. BV. 001 – contract Telecom.
Meer hoeft het niet, want in het adres schriftje kan je de gegevens onder 001 van het telecom bedrijf en kwestie terug vinden.

Stel alle rekeningen die maar kan hebben onder hun respectievelijke eisers:
Probeer in volgorde van postdata te werken om een overzicht te krijgen.
Hier ook indien je bepaalde rekeningen tekort komt op nummering of op data of maand, schrijf deze ook op in je te doen boekje. BV 002-telecom factuur 1 maart 2012.
Vergeet ook niet rekening te houden indien je meerdere abonnementen lopen hebt of verschillende klanten nummers deze te vermelden wat normaal gezien terug te vinden in je info boekje OO1- telecom.

Eenmaal je al de nodige documenten hebt kunnen ordenen en notifiëren in order van ontvangst gaan we deze even allemaal ook volgens debrijf claseren in 1 grote map. Maak tussen de documenten een splitsing door een kleurpapierblad ertussen te steken.

We schuiven de map dan even aan de kant en gaan over naar een kopje koffie, wat er ook is van werkmassa, gaat er altijd een goede tien minuten er vanonderuit, het heeft geen zin om van de drukte chaos te maken, alleen organisatie kan je redden.

Neem je schrijfpapier en haal de oeroude schrijftalent dat in je schuilt maar boven, op het internet kan je verschillende briefmodellen terug vinden waar het duidelijk omschreven staat waar en hoe je het best een brief opmaakt. Gebruik anders je bonus , namelijk je kennins die neutraal met je zal helpen op deze op te stellen, of bel even aan bij je oma, als je niet meer weet hoe een pen werkt.

Neem je te doen schriftje en ga na wie er allemaal van jouw een brief zal ontvangen en met welke vraag.
Een goede tip vraag eerst en vooral de contracten die je nodig hebt en in bijlage met je brief vraagt je op een aparte brief de elementen die je tekort komt.
Vraag hierbij een afschrift van de algemene voorwaarden of waar je deze kan bezichtigen. ( let op copies kunnen betalend zijn).
geef de nodige informatie door om te vermijden dat je het opnieuw moet doen, en zo tijd verliest.
Stuur allebrieven aangetekend en behou op datum van verzending het bewijs van verzend in je map bij de overeenkomstige bedrijven.

Neem notitie op in je agenda zoals BV 001 Telecom Aangetekend op datum van 25 maart 2012 betreft contract, of contract en factuur.

Vergeet niet te vermelden op je brief dat je het informatie zo snel mogelijk verwacht, het liefst indien mogelijk binnen de 15 dagen.
Indien je geen informatie hebt ontvangen, stuur opnieuw een aangetekende brief met de mededeling voorafgaand je vorige brief , en stel de vraag opnieuw.
Moest je door één of andere reden nog steeds geen antwoord hebben dan heb je tenminste nog het bewijs dat je ernaar gevraagd hebt.
Moest er onder voorwaarde enige kosten aan je aanvraag verbonden zijn ga dan bij de wet over consumptie en particulier onder welke voorwaarde je moet betalen of helemaal niet voor het inzage en verbeteren van je eigen gegevens.

Je eerste stappen uit de straat van de schulden zijn ondernomen, proficiat. Neem gerust de tijd om te ontspannen voor het passionele lectuur van de algemene voorwaarden van de contracten die je hebt, deze zijn vol kleine letters dat je niet in acht genomen hebt toen je het contract hebt afgesloten.
Als je deze begint te lezen weet je waar je voor staat, de verborgen kosten komen meestal tevoorschijn, het zoekwerk erond begint met het lezen en deze eruit te halen, de belangrijke elementen met een fluo stift te markeren.

Het geheel proces neemt veel tijd in beslag laat je vooral niet ontmoedigen want ten slotte kan je nu maar opkomen voor je rechten! al heb je niet echt aan je plichten voldaan.

We komen op de basic eisers, wanneer een bedrijf zijn geld niet ontvangt kan deze beroep doen op een incasson bureau om deze te innen, wat de meeste mensen niet weten is dat deze bureau’s geen gerechtelijke bevoegdheden hebben, ze doen het werk van het innen van de cliënt om het te ontlasten en slaan de winst uit op de kosten van de schuldenaar. Ze sturen brieven op met het openstaande schuld en kosten voor het innen.
Reageer op deze brieven ! laat ze niet achter.
De incasso’s bieden afbetalingplannen voor het gevraagde bedrag, wel het nuttige om te weten is dat je niet verplicht bent om aan een incasso deze bedrag over te maken.
Je hoeft niet op te draaien voor kosten die gemaakt zijn van een derde, want jij heb hen niet in dienst genomen om je rekeningen te betalen achterstand of niet.
Zoek de rekening nummer op van de schuldeiser en betaal deze rechtstreeks naar hen toe, deze is de hoofdsom en eventueel de intresten die het bedrijf  heeft vermeld in zijn algemene voorwaarden.
Meestal gaat het over een percentage schijf berekend over de duur. Maak dat je altijd de recente algemene voorwaarden van het bedrijf hebt.

Indien U naar het bedrijf een storting wil maken en Uw hebt zijn rekening nummer niet, neem opnieuw schriftelijk contact op met deze en aangetekend, weigeren ze samenwerking door aan te geven dat ze uw dossier hebben overgemaakt, bevestigd u alsook aangetekend dat ze weigeren om deze rekening nummer te geven en dat ze u hebben door verwezen naar het desbetreffende incasso.

Een bedrijf die zich ontlast van de kans om zijn geld te ontvangen is niet echt een slimme zet, tenslotte hebt U recht tot inzage tot je persoonlijke gegevens en handelingen omtrent Uw naam.
Bewaar altijd goed de elementen. Schrijf opnieuw de incasso bureau aan met de melding dat zijn cliënt geweigerd heeft uw schuld schriftelijk te communiceren en deze heden in betwisting is.

Bewaar uw brieven goed, deze kunnen belangrijke elementen zijn in geval er een gerechterlijke conflict uit volgt. Terug zal je de indruk krijgen dat er niets is bereikt maar in tegendeel! Je bent alweer een stap in de toekomst verder voor het geval de betwisting gerechterlijk verlogt zou worden.

Je brievenbus is volgelopen !
Je hebt waarschijnlijk van al de aangeschreven bedrijven nu wel post ontvangen, deze is belangrijk, uit deze bedragen zal je een juiste overzicht krijgen van wat je nog moet betalen en in welke termijnen.
Je kan er ook de kosten in terug vinden dat aangerekend werd.

Nu is het aan jezelf te overwegen in hoe ver deze snel kunnen afbetaald worden, niet vergeten dat je kosten alsook gewoon blijven doorlopen naast degene die je aan het oplossen bent.

Stel een overzicht op van je maandelijkse inkomen, weet wat je nodig hebt om de levensbenodigdheden niet in gevaar te brengen.
Water en electriciteit
Voedsel
Huur

Stel een risico factor in ! deze is het minst aangename in de situatie, je zult zaken moeten opgeven:
Hier volgt een een lijst op met elementen die je flink wat geld kunnen doen besparen.

Onnodige contracten opzeggen als ze geen clausule van penaliteit hebben. Bv vroeger konden telecom bedrijven een opzeg vergoeding vragen voor het afsluiten van contracten van 150 euro.

Verlaag eventueel abonnementen voor tv en internet
Ga over naar een herlaadkaart voor je mobiel
Schuif je mobiel internet ook maar uit je abonnement en zoek een prepaid oplossing
Bespaar op je electriciteit en water ! neem info bij je leverancier over energie en besparen
Huur niets dat overbodige schulden maakt, met het geld dat je gespaard zal hebben nadien kan je reizen
Roken, tja, verslavend, maak er een 3 daagse van zou ik zeggen
Bespaar op je aankoop levensmiddelen , neem de goedkope producten , ik ken niemand die eraan gestorven is.
De auto het element dat je een besparing kan opleveren tot 1/4 van je inkomen, overweeg indien je deze niet echt nodig hebt.
Je hoeft nu niet echt meer te zoeken naar je gemak maar naar een rendable oplossing over een korte periode.
Koop niet alle dagen je vlees maar bestel een coli, deze komt meestal voordeliger uit !
Blijf een tijdje thuis, dat uitgaan zal je er alleen maar armer bij maken, tenslotte echte vrienden die laten je niet in de steek, die komen wel naar je thuis of niet ?

Nu je een overzicht hebt over je financiëlle toestand kan je gemakkelijker een reddingsplan uitwerken, je weet nu hoeveel geld je hebt om te leven en hoeveel je schuld heden bedraagd.
Nu gaat je best eens overlopen als je de last aankan of niet na je poging om een oplossing te bekomen.

In afwachting op het tweede deel wens ik jullie alvast veel succes met de strijd tegen geldreuzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here