Rimpels hoe bestrijden

0
844
blog placeholder

Rimpels, een natuurlijk verschijnsel

Rimpels zijn een volkomen natuurlijk fenomeen bij het ouder worden. Vanaf de middelbare leeftijd maakt het lichaam minder onderhuids bindweefsel en elastine aan. En regelmatige blootstelling aan de zon versnelt de afbraak van elastine nog eens extra. Is de afname van elastine groter dan de aanmaak, dan leidt dat tot verslapping van de huid en tot rimpelvorming.

Antirimpelcreme

Velen van ons hopen nog op een wonder. Dus op een crème, die alle rimpels gewoon wegtovert. En onderzoekers hebben al stoffen gevonden die de strijd tegen de tekenen des tijds ondersteunen. Maar crèmes alleen helpen niet. Ook de levensstijl moet kloppen. Dat betekent onder andere elke avond konsequent je make-up grondig verwijderen, zodat de huid zich kan herstellen. En dat je je huid voortdurend tegen de zon moet beschermen, dat weet iedereen onderhand wel.

Gezonde voeding

Ook een evenwichtige voeding is voor een rimpelvrij uiterlijk van essentieel belang. Eet dagelijks groenten, fruit en gebruik olijfolie, voedingsmiddelen met antioxidant-eigenschappen.

Botoxbehandeling

Een steeds vaker toegepaste methode tegen rimpelvorming is de botoxbehandeling, met name bij voorhoofdrimpels en de plooien nabij de ogen, de zogenaamde kraaiepoten. Maar van botoxinjecties zijn ook tal van schadelijke effecten bekend zoals blauwe plekken, bloedingen, infecties, allergische reacties en pigmentveranderingen.

Injecties met lichaamseigen cellen

Omdat ons organisme eigen stoffen nu eenmaal beter opneemt dan vreemde substanties, worden bij anti-rimpel-behandelingen ook injecties met lichaamseigen vetcellen toegepast. Nadeel is dat die cellen weer relatief snel worden afgebroken, zodat een vervolgbehandeling noodzakelijk is. De eigen vetcellen worden weggenomen op onopvallende delen van het lichaam en na reiniging onder lokale verdoving onder de huid geïnjecteerd.

Gezichtsmassage

Een andere magische formule is gezichtsmassage!  Dermatologen en cosmetica-experts zweren erbij. Wie zijn gezicht elke avond zachtjes masseert, kan de verslapping van de huid tot tien jaar vertragen. Met name de rimpels die ontstaan door afname van de elastinevezels in de huid, kunnen door het aanspannen met de vingers verdwijnen. Belangrijk is daarbij dat de spieren losgemaakt worden. Maar hoe knijp je je jong?

De juiste kneepjes bij gezichtsmassage

Masseer voorzichtig langs de ergste rimpels, bv. de rimpels die vanuit de neusvleugels richting mondhoeken lopen, kraaiepoten, en rimpels op het voorhoofd. Waarschuwing: wie een extreem gevoelige huid heeft strijkt het beste met snelle bewegingen vanuit midden van het gezicht naar buiten.

Door ervoor te zorgen dat de spieren in je gezicht ontspannen zijn, vormen er zich minder snel rimpels. Masseer met je vingers rond je ogen en voel hoe de spieren zich ontspannen. Hetzelfde geldt voor het voorhoofd. Nuttig is ook als je zachtjes vanuit de kin naar boven wrijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here