Reparatie aan auto: de ruitenwissers

0
823
blog placeholder

Rijdend op de snelweg blijft tot mijn schrik ineens de ruitenwisser voor mijn ogen schuin over de ruit stilstaan. Heel vervelend en uiterst oncomfortabel om te rijden, zeker als regen met bakken naar beneden komt.

Ik stop om te kijken of ik er direct een oplossing voor kan bieden maar dat blijkt ijdele hoop, bovendien heb ik niets zinnigs aan gereedschap bij me wat zou kunnen helpen en er zit niets anders hoop dan naar een garage te rijden. Daar krijg ik te horen dat ik het hele systeem moet laten vervangen, inclusief de ruitenwissermotoren. Dat gaat niet een twee drie dus wordt een tijdelijke oplossing geboden. Ik krijg te horen dat andere automobilisten daar wel tot een jaar mee hebben kunnen doorrijden. Waarschijnlijk heeft het in dat jaar weinig tot niet geregend, bij mij was de oplossing na twee dagen al uit de tijd en natuurlijk weer op de snelweg, want ja, hij kan er alleen maar mee uit scheiden wanneer hij gebruikt wordt.

Eenmaal weer thuis ben ik onder de motorkap gedoken. Het kan toch niet waar zijn dat ik een heel systeem van ruitenwissers moet vervangen omdat één stang het opgegeven heeft. Ik onderzoek, zoek en bel het nodige af om tot een andere oplossing te komen, maar die wordt me niet geboden. Absurd en ik neem me de tijd om op internet te spitten. Uiteindelijk vind ik een voorbeeld om het probleem aan te pakken in de zin zoals ik me dat voorgesteld had.

Samen met een vriend verwijder ik de obstructies, haal de ruitenwisserstang er uit en zaag en boor tot er een gat is ontstaan waar een bout doorheen kan. De loze ruimte, benodigd om de stangen te laten draaien, vul ik op met diverse maten schijfjes en rubbertjes om de ruimte te overbruggen van het gat van een van de stangen, ik schroef de moer erop die zich vastklemt en laat de wisser wissen voordat ik de hele zaak weer sluit.

Het werkt maar voordat ik inderdaad alles weer vastzet daar waar het hoort, voorzie ik de moer nog van een flinke dot lijm, waarschijnlijk overbodig maar dat geeft me nog meer vertrouwen in de duurzaamheid van mijn reparatie. Het is geen absolute oplossing, verwacht ik, maar het geeft lucht (en werkt nu al langer en beter dan de noodreparatie van de garage), te meer ook omdat in dezelfde periode in mijn auto is ingebroken en beide (!) deursloten zijn vernield om er in te komen. Het betreft een centraal vergrendeling maar ook daarvan heb ik me laten vertellen dat ik het complete slotensysteem uit moet laten bouwen en vervangen. Ook daar heb ik moeite mee, dus ik spit weer in het net, op zoek naar een eenvoudige en goedkopere oplossing. Het is te zot voor woorden dat met het herstel van deze zaken zoveel kosten gemoeid zijn. Ik kreeg een totaalplaatje voor beide te horen van bijna € 650 en dan ook nog exclusief garagekosten en ik sloeg stijl achterover. Met een beetje zoeken in het net en met dank aan de medeklussers die hun kennis op deze manier delen kunnen veel kosten bespaard worden. Je moet natuurlijk wel de bereidheid hebben zelf je handen uit de mouwen te steken en nieuwe uitdagingen aandurven gaan.

De ruitenwissers herstellen heeft een uurtje of twee geduurd, wel moest ik een dergelijk ding halen om de ruitenwissers eraf te krijgen, maar wat betreft boutje, moertje en ringetjes/rubbertjes heeft me dit een paar euro gekost. Voor mijn portemonnee is het dus zeker de moeite waard geweest.

Loopt u ook tegen kostbare problemen aan? Zoek en vind, zo niet, zijn er diverse blog om informatie uit te wisselen en vragen te stellen.

 

Indy Toma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here