Recept voor Kamphorstse stampot

0
1199
blog placeholder

Toen ik op kamers ging kreeg ik voor mijn verjaardag een studentenkookboek. Er staan allemaal makkelijke recepten in die eigenlijk niet kunnen mislukken en de gerechten zijn net even anders dan je gewend bent, met titels zoals:”Macaroni met prut van Marieke”. Het is een ideaal  kookboek om studenten te stimuleren wat gezonder te eten dan alleen snacks en magnetronmaaltijden, want als je met weinig moeite iets lekkers op tafel krijgt dan is dat een mooie aanmoediging om door te gaan met zelf koken.
 
Inmiddels heeft mijn kookkunst zich verder ontwikkeld en kook ik niet vaak meer uit het studentenkookboek, maar er is een gerecht wat ik nog steeds erg lekker vind en vaak klaar maak: de Kamphorstse stampot. Het is ook een leuk gerecht om klaar te maken voor buitenlandse gasten, want hoewel de meesten nog nooit zoiets gegeten hebben vinden ze het toch vaak wel lekker en dan hebben ze toch iets typisch Nederlands geproefd. De stamppot is met aardappelen, prei, appel en lekker veel kaas. Het vreemde aan dit gerecht is dat je het kruidt met sambal en ketjap, wat het dan toch weer wat minder typisch Nederlands maakt, maar door het koloniale verleden eten we toch veel sambal, ketjap, kroepoek etc. in Nederland.  De vorige keer heb ik echter de ketjap vervangen door een  bouillonblokje en een beetje mosterd. Dat vind ik toch eigenlijk lekkerder dan de zoete donkere Aziatische smaak van ketjap. Sambal hou ik er wel in want dat maakt het lekker pittig, waardoor je het niet mist dat er geen vlees in zit.

De hoeveelheden moet je zelf maar een beetje inschatten. Ik doe meestal 1 appel en 1 ui per 2 personen en een ons kaas per persoon of iets minder. Het is goed om ongeveer 2 ons prei per persoon te doen en dan de aardappelen zo dat de verhouding met de prei goed is.

Ingrediënten:
– Aardappelen (kruimig)
– Prei
– Uien
– Appels (goudreinetten)
– Kaas
– Melk, klontje boter
– Peper, zout naar smaak
– Sambal
– Maggiblokje en een beetje mosterd of ketjap naar smaak

Je kookt de aardappelen gaar en giet ze af. Ondertussen snij je de prei en ui. Je kunt ze meekoken met de aardappelen maar het lekkerst is om de ui te fruiten en de prei mee te bakken. Ondertussen schil je de appels en snij je de appels en kaas in blokjes. De appels kun je even kort meebakken met de prei en uien zodat ze een beetje zacht worden. De kruiden doe je ook bij de groente. Als de aardappels gaar zijn dan stamp je ze met een beetje melk en een klontje boter. Je roert de groente door de aardappels en als laatste voeg je de kaas toe. De kaas smelt vanzelf door de hitte van de aardappels en groente. Zet het potje sambal (en eventuueel de ketjap) op tafel zodat de gasten naar smaak meer kunnen toevoegen.

Eet smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here