Pistachenoten, een gezonde snack

0
804
blog placeholder

De resultaten van een nieuw onderzoek gepubliceerd in het aprilnummer van het tijdschrift van de American Society of Nutrition in San Diego, Californië, dragen bij aan de toenemende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs dat de gezondheidsvoordelen van het dagelijkse eten van pistachenoten onderstreept.

Een studie uitgevoerd aan de Institute of Food Research (IFR) in Norwich, Engeland, in samenwerking met de Universiteit van Messina, Italië, bevestigt dat de belangrijkste voedingsstoffen in pistachenoten pas vrijkomen bij de vertering en door het lichaam worden opgenomen in het maag-darmkanaal. Polyfenolen, carotenoïden (vitamine A) en tocoferolen (vitamine E), alle met sterke anti-oxidante eigenschappen werden gekwantificeerd in de studie.

Giuseppina Mandalari, Ph.D., wetenschappelijk onderzoekster bij IFR zegt: “Deze resultaten zijn belangrijk vermits ze de eerste zijn die aantonen  dat de bio-actieve verbindingen in pistachenoten worden vrijgegeven en door het lichaam worden opgenomen worden tijdens de spijsvertering. ” Ze vervolgde: “Dit onderzoek wijst erop dat deze voedingsstoffen zouden bijdragen tot de positieve relatie tussen het eten van pistachenoten  en de gezondheid, zoals  ter voorkoming van hart-en vaatziekten.”

Bovendien ondersteunen de resultaten van het onderzoek de bevindingen van een in 2010 gepubliceerde studie door onderzoekers van de Penn State University in Pennsylvania, welke de gunstige effecten aantoonden van de anti-oxidanten uit pistachenoten op het slechte LDL-cholestorol.

Deze nieuwe gegevens helpen de relatie te begrijpen tussen de bio-actieve stoffen in pistachenoten, het vrijkomen van de anti-oxidanten ervan in het spijsverteringskanaal en de opname in het bloed. Uit de studie van de Penn State University bleek dat de dagelijkse consumptie van pistachenoten  en daardoor de toename van luteïne en gamma-tocoferol in het bloed, verband hield met een daling van geoxideerd LDL (slechte) cholesterol, wat erop wijst dat een dagelijkse consumptie van pistachenoten bijdragen tot de beperking van het risico op hart-en vaatziekten.

In de huidige studie testten de onderzoekers rauwe en geroosterde gezouten pistachenoten en muffins met rauwe pistachenoten in, in een in vitro model van de spijsvertering, die de menselijke maag en dunne darm simuleerde. De biotoegankelijkheid van de voedingsstoffen in pistachenoten werd geëvalueerd tijdens de verschillende stadia van het spijtverteringsproces. Elke meting werd uitgevoerd in drievoud voor de drie geteste modellen.

Er werden geen opmerkelijke verschillen in biotoegankelijkheid van de biologisch actieve verbindingen genoteerd tussen de rauwe pistachenoten en de gezouten geroosterde pistachenoten. Alleen bij de muffin met pistachenoten was de opname van luteïne en phosphono en carboxylic-zuur (PCA) minder in de compartimenten van de maag en twaalfvingerige darm.

Over het onderzoek

De studie begon in 2010 en werd voltooid in 2011. Terwijl een aantal vroegere studies de positieve effecten van de lipiden in pistachenoten voor het risico op hart-en vaatziekten aantoonden, is dit de eerste studie die polyfenolen, carotenoïden en tocoferolen uit pistachenoten karakteriseerde en de biotoegankelijkheid tijdens de spijsvertering onderzocht.

Voor deze studie werd gebruik gemaakt van een dynamisch model van maagvertering die realistische en voorspellende simulaties van de fysische en chemische processen aanbiedt en deze processen nauwkeurig nabootst Zowel de reistijd en de luminale omgeving binnen de menselijke maag werd gebruikt voor de spijsverteringsstudie.

Deze studie werd gefinancierd door de Amerikaanse Pistache Growers Association, een samenwerkingsverband van pistachetelers, -verwerkers en industriële partners in Californië, Arizona en Nieuw Mexico, de drie staten die de volledige Amerikaanse pistacheproductie vertegenwoordigen. Een van de doelen van de vereniging is te informeren over de voedingswaarde van pistachenoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here