Pimp je metabolisme

0
1405
blog placeholder

Je metabolisme versnellen, hoe doe je dat?  Misschien is het nodig dat je volledig van levensstijl verandert.  Er zijn veel mensen bij wie het metabolisme zo traag gaat omdat het lui is.  Te weinig lichaamsbeweging en te veel en ongezond eten zorgt voor een traag metabolisme en dus gewichtstoename.  Sommige mensen hebben een traag metabolisme als gevolg van een stofwisselingsziekte of een andere aandoening, ook al leven ze gezond.  Daar kan jammer genoeg niet altijd iets aan gedaan worden, maar soms kan het (gedeeltelijk) opgelost worden door medicatie in combinatie met een dieet. Dit gebeurt dan in samenspraak met de arts.

Met de volgende tips ga je zeker wel afvallen, als je ze goed opvolgt.  Als je medische problemen hebt kan je best eerst een arts raadplegen voor je aan sport begint of je eetgewoonten verandert.

1.  Beweeg meer

Dat is waarschijnlijk een dooddoener die je al zo vaak gehoord hebt, maar toch zit er waarheid in.  Ga meer bewegen en zie dat je in beweging blijft. Niet te snel opgeven, volhouden is de boodschap!
Probeer elke dag 30 minuten lichaamsbeweging te nemen: wandel of fiets naar je werk, of maak een ommetje.  Verder kan je ook de trap nemen in plaats van de lift, een halte vroeger van bus of tram stappen en het laatste eind wandelen, je auto op de verste parkeerplaats zetten in plaats van voor de deur.  Wandelen, fietsen, joggen, fitness, voetbal, jiu jitsu, karate, kickboksen, aerobics, zwemmen,…. kies een sport uit die je leuk vindt, dan ga je het zeker volhouden. Misschien kan je ook samen met je partner, vrienden,.. sporten: je doet samen iets leuk én je kan elkaar motiveren om vol te houden.

Als je regelmatig beweegt zal je stofwisseling duidelijk stijgen, en blijft tot 2 uur na de inspanning op een hoger niveau presteren.

2.  Spieren kweken is de boodschap!

Spieren verbranden tot 90% meer calorieën dan vet. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën worden verbruikt en hoe minder vet je zal hebben. Daarom is het een goed idee om korte, intensieve, vetverbrandende cardio-sessies af te wisselen met verstevigende spieroefeningen. Geen schrik, je zal niet in een Michelin-mannetje of vrouwtje veranderen! Daarvoor heb je bepaalde supplementen nodig die bodybuilders innemen. Je kan ook een stevig, gespierd lichaam hebben en er normaal uitzien. De enige voorwaarde is dat je 2 à 3 keer per week je spieren eens aan het werk zet.  De spieren die hieruit groeien zullen vet uit je lichaam helpen verbranden.  Je kan terecht in een fitnesscentrum voor een workout op jouw maat, maar je kan ook thuis aan de slag. Je kan gewichtjes (of dumbbels) kopen, je kan oefenen met een paar flessen water en je kan ook met je volle boodschappentas oefenen.  Je kan ook leuke dingen doen met trappen en trappetjes in je huis.  Op het internet vind je heel wat leuke oefeningen die je kan proberen. Het leukste van al is: je kan je er ook goed mee amuseren terwijl je je favoriete soap kijkt op TV, alleen is dit leuker dan graaien in een zak chips 🙂
Een ander goed idee is trainen met kettle bells: het lijkt op een bowlingbal met een handvat eraan.  Het gewicht van de kettle bells kunnen gaan van een paar kilo tot een paar tientallen kilo’s.  Als je dit voor de eerste keer wil doen, is het aangeraden om het onder begeleiding te doen.  Deze workouts helpen je spieren ontwikkelen zodat je een mooi figuur krijgt.

3. Eet voldoende

Je hebt het misschien al vaker geprobeerd: niet of weinig eten om af te vallen, crashdiëten,… met als enige resultaat dat, als je gewicht verloor, het er terug bij kwam, vaak met wat extra’s. Op korte tijd zal je wel afvallen, maar als je nadien weer normaal eet vliegen de kilo’s er weer aan. Dit is een natuurlijke reactie van ons lichaam op ‘schaarste’.  Door de evolutie heen heeft het lichaam zichzelf geprogrammeerd om bij schaarste over te gaan op een ‘noodtoestand’. Je energie-omzetting daalt sterk, spierweefsel wordt afgebroken en verbrand, vet wordt opgeslagen. Je lichaam bereidt zich voor op een periode van honger, en als je dan weer meer gaat eten zal het lichaam blijven vet opslaan, waardoor je zwaarder wordt. Jezelf uithongeren maakt de zaak eerder erger dan dat het je probleem oplost.

Dit proces kan je stoppen of tegengaan door het volgende te doen:

Sla je ontbijt niet over! Er zijn heel wat mensen die ’s morgens geen honger hebben en dus niet ontbijten.  Dat moeten ze achteraf bekopen omdat ze halverwege de ochtend enorme honger krijgen, of flauw worden van de honger.   Wie ’s morgens niet eet, geeft zijn lichaam geen nieuwe energie, waardoor je lichaam de opgeslagen energiereserves gaat bijhouden. Je metabolisme gaat dan trager en de calorieën die je later op de dag opneemt worden minder snel omgezet in energie. Elke dag ontbijten verhoogt heus wel het metabolisme.  Ontbijt liefst binnen de 2 uur nadat je bent opgestaan.

Eet meer proteïnen: Eiwitten zijn voor het lichaam moeilijker af te breken dan koolhydraten, dus kost dit meer energie van het lichaam. Je vindt proteïnen in vlees, eieren, vis, zuivelproducten zoals kaas en magere yoghurt.
Een goede tip: 2 eieren als ontbijt zou ideaal zijn om gewicht te verliezen: je neemt proteïnen in, en eieren geven een voldaan gevoel. En het is zelfs niet slecht voor je cholesterol! Er zijn een aantal onderzoeken naar gedaan, meer hierover vind je op Google.

Onverzadigde vetten i.p.v. verzadigd vet: Meervoudige onverzadigde vetten bevatten meer stoffen die goed voor ons zijn dan verzadigde vetten en transvetten.  Zowel boter (verzadigd) als margarine als minarine (transvetten) zijn ongezonde dikmakers.  Ook koekjes en chips bevatten veel transvetten. Onverzadigde vetten bevatten stoffen die goed zijn voor onze cholesterol.  Je vindt onverzadigde vetten o.a. in vette vissoorten zoals zalm en makreel, noten, olijfolie en kokosolie. Een goede tip is om de olie in je frietketel te vervangen door kokosolie.

Eet meerdere keren maar in kleinere porties verspreid over de dag. Je kan beter 6 keer per dag een beetje eten dan 2 of 3 keer per dag heel veel. Ongeveer om de 3 uur eten is gezonder dan één keer om de 6 uur.

Zorg voor afwisseling, en zorg dat je voldoende proteïnen, vezels en ook koolhydraten binnen krijgt. Vooral complexe koolhydraten zoals groenten, fruit en volle granen, verhogen je stofwisseling.  De actieve voedingsdriehoek kan je een heel eind op weg helpen.

Drink meer water: voldoende water drinken helpt om af te vallen. Het hydrateert en zuivert je lichaam en het verhoogt je metabolisme met 30 % voor een korte periode. Water verbruikt geen calorieën maar je lichaam heeft wel energie nodig om dit te verwerken! Reden te meer om zeker 8 glazen water per dag te drinken!

Drink groene of witte thee: Dit is een antioxydant dat je vetverbranding versnelt zonder dat je hartslag versnelt. Ook helpt het je stresshormonen te verlagen en vermindert het slechte cholesterol.  Gewone groene/witte thee uit de supermarkt werkt even goed als de dure producten waar vanalles toegevoegd is.  De werkzame stoffen in deze thee doen niet meer of minder dan groene thee uit de supermarkt.  Drink dagelijks een paar koppen groene of witte thee, het mag thee met een smaakje zijn, maar liefst zonder suiker (dit is extra energie en doet de werking van de thee teniet).

En nog wat extra hulpjes:
– eet ijsblokjes of drink ijskoud water: je lichaam koelt hiervan af en moet meer energie leveren om dit te compenseren. Het verhoogt even je metabolisme
– kaneel: heeft een positieve invloed op bloedsuikerspiegel en cholesterol en bevordert de spijsvertering. Ook is het goed bij maag-darmklachten.  Je kan bv ’s morgens en ’s avonds een snuifje kaneel in je thee of koffie doen.
– cafeïne: een tas koffie ’s morgens geeft energie, het brengt je stofwisseling op gang. Cafeïne zit ook in mindere mate in thee, dus ook in groene thee. Het geeft energie en maakt je alerter. Koffie drink je met mate, anders kan je ’s nachts niet slapen!
– nicotine: heeft ook een stimulerende werking op het metabolisme, daarom dat veel mensen dikker worden als ze stoppen met roken.  Toch wegen de voordelen van nicotine niet op tegen de nadelen. Niemand wil graag longkanker in ruil voor een hoger metabolisme.
– hou jezelf koel: bij lagere temperaturen moet je lichaam harder werken om op temperatuur te blijven.  Als het frisjes is niet meteen je trui aandoen of de verwarming hoger zetten, laat je lichaam maar even voor warmte zorgen!  Rillen vraagt nog meer energie van je lichaam, het gaat om spiersamentrekkingen waardoor je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Alleen mag dit niet te lang duren, je kan onderkoeld geraken. Als het echt te koud wordt voor je lichaam is het nodig om jezelf te verwarmen.
– schudden maar met de peper!  Pikant eten zorgt ook voor een verhoging van je stofwisseling. Gooi gerust sambal, pepertjes, pili pili, chili, pikante kerrie, salsa, cayennepeper en andere straffe kruiden door je eten. Je zult wel eventjes zweten, maar zo zet je je stofwisseling voor een half uurtje flink aan het werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here