Palanga – aan de Baltische kust in Litouwen

0
857
blog placeholder

Op 31 december 1435 wordt Palanga, als onderdeel van van het vredesverdrag van Brest, onvervreemdbaar onderdeel van Litouwen. Het stadje wordt in 1824 volledig gekocht door de edelman Michael Tyszkiewicz. Tussen 1923 en 1925 wordt er een haven aangelegd bij Sventoji en in 1933 krijgt Palanga stadsrechten. De eerste burgemeester van de stad, Jonas Sliupas wordt in dat jaar democratisch gekozen. In 1963 wordt het amber-museum in het voormalige paleis van de familie Tyszkiewicz gevestigd.

Het wapen van Palanga bestaat uit kralen van amber op een blauwe achtergrond, welke de symbolen zijn van de godin Jurate. Hierboven staat haar zilveren kroon. De kleuren blauw en wit (de zee en het zand) komen terug in de vlag van de stad.

De pier van Palanga

In de late 19e eeuw was het voor vakantiegangers vrij lastig om in Palanga te komen. Eerst moesten zij naar Liepaja of Klaipeda reizen om vervolgens hun reis per paard voort te zetten. De familie Tyszkiewicz besloot hierop een kade aan te laten leggen. Deze werd gebouwd tussen 1884 en 1888. Onderdeel van deze kade is een houten pier van 470 meter lang welke in 1997 volledig gerenoveerd is. De pier is het niet-officiële symbool van Palanga. Op warme zomeravonden wandelen verliefde paartjes de pier op om de zon in de zee onder te zien gaan.

J. Basanaviciaus straat

Hoewel de meningen over de invulling van deze straat nogal uiteen lopen, is J. Basanaviciaus straat één van de grote attracties welke mensen naar Palanga trekt. Een deel van de bezoekers kan zich de straat niet voorstellen zonder de luidruchtige cafés , harde muziek, grote groepen mensen en een overdaad aan entertainment. Anderen lopen liever met en grote boog om dit “circus” heen en bezoeken liever de stille botanische tuin of het amber museum. De straat is in 2004 volledig gerenoveerd en heeft sindsdien nieuwe straatlantaarns met gele verlichting, bankjes in de vorm van golven en subtiele accenten in de vorm van kleine architectuur en beelden. Ook zijn er verschillende fonteinen aangelegd.

Egle

In de tuin van het amber-museum bevindt zich het beeld van Egle, de Koningin van de gras-slangen.

Het is één van de bekendste beelden van Litouwen. Het beeld is gebaseerd op een Litouwse legende. Toen het meisje terug kwam van een zwempartij vond zij in haar kleren een gras-slang. Zij beloofde met hem te trouwen als hij haar kleren terug zou geven. Deze episode van de legende is vastgelegd door de beeldhouwer Robertas Antinis. Het beeld werd in 1960 geplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here