Opbergen en schoonmaken van gereedschap

0
1195
blog placeholder

 

Berg gereedschap schoon en netjes op. Het verlengt de levensduur, de schuur ziet er opgeruimd uit en het gereedschap is gemakkelijk te vinden omdat het een vaste plek heeft.

 

Het schoonmaken van gereedschap

 

Gereedschap met steel – Vochtig vuil veroorzaakt roest. Roestig gereedschap wordt bot en dat maakt het werk zwaarder. Roest kan worden verwijderd door het met fijn schuurpapier te schuren. Reinig het gereedschap daarom na gebruik. Gebruik hiervoor water en een borstel. Laat het gereedschap goed drogen voordat het wordt opgeborgen. Wordt het gereedschap langere tijd niet gebruikt smeer de ijzeren delen dan in met wat olie. Houten stelen kunnen worden ingewreven met wat lijnolie.

 

Laat bot gereedschap slijpen. Scherp gereedschap vergroot het gebruiksgemak en het werk kost minder inspanning. Bovendien maakt een scherpe snoeischaar betere snoeiwonden bij het snoeien van de plant waardoor ziektes minder kans hebben.

 

Verwijder zand en ander klein vuil uit een bezem door met de zijkant van de bezem op de grond te kloppen. Stro, takjes en blad moeten met de hand worden verwijderd.

 

Kleine machines

 

Controleer na het gebruik van elektrisch gereedschap het snoer en de stekker op evt. beschadigingen en repareer deze. Bij apparatuur met een benzinemotor moet de luchtfilter en het koelcircuit worden gecontroleerd en gereinigd.

 

Verwijder na het grasmaaien de grasresten die aan de messen en de onderkant van de beschermkap zijn blijven zitten. Breng de grasmaaier één keer per jaar naar een professional voor een onderhoudsbeurt.

 

Veiligheid

 

Berg gereedschap op buiten bereik van kinderen. Hang gereedschap met scherpe punten of snijvlakken naar de kant van de muur. Leg messen en scharen met de messen dicht weg. Een kast met slot is een veilige opbergplek. Laat van elektrisch gereedschap de stekker niet in het stopcontact zitten.

 

Het opbergen van gereedschap

 

Gereedschap met een steel kan worden opgehangen door middel van een ophangsysteem. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar bij bouwmarkten of speciaalzaken. Neem een grote plank die aan de muur kan worden bevestigd. Op deze plank kunnen de haken voor het gereedschap worden bevestigd. Houd voldoende afstand tussen de haken zodat het gereedschap niet tegen elkaar komt te hangen. Hang het vrij van de grond zodat vocht geen kans krijgt. Vaak gebruikt gereedschap hangt vooraan. Groter gereedschap kan in een (stelling)kast worden opgeborgen of hang het horizontaal op.

Zorg voor een goed ventilerende, afsluitbare ruimte.

 

Zet kruiwagens en emmers op kop weg zodat er geen water in kan blijven staan.

Kies bij vaak gebruikt gereedschap voor kwaliteit. Gereedschap van goede kwaliteit gaat vaak langer mee

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here