Olielek in de Golf van Mexico

0
1035
blog placeholder

Op 20 April 2010 ontplofte er een olieplatform in de Golf van Mexico. De gevolgen waren niet te overzien. Gigantische hoeveelheden olie zijn in de zee gekomen. Nog steeds is de olie niet opgeruimd. De eigenaar van het olieplatform, BP, heeft er alles aan gedaan om het lek dicht te krijgen wat pas na vele pogingen gelukt is. Waarschijnlijk is de oorzaak van de ramp wel bekend, maar daar is nog wel onzekerheid over.

Oorzaak

Waarschijnlijk ligt de oorzaak van deze ramp bij de eruptie-afsluiter (Blowout Preventor, BOP).   Deze eruptie-afsluiter is een apparaat dat ervoor zorgt dat er geen ongecontroleerde olie en gas toevoer naar boven stijgt. Als dit apparaat dus niet goed functioneerd komt er dus wél onvoorziene olie en gas naar boven. Waarschijnlijk is er vlak voor de explosie een methaangasbel naar boven gekomen die op een niet verklaarbare wijze vlam heeft gevat. Dat vuur heeft het olieplatform in brand gezet. Ook de olie ging branden en de eruptie-afsluiter was niet meer gesloten dus de olietoevoer stopte niet. Na 36 uur zonk het olieplatform, dus was het vuur automatisch gedoofd. Maar de lek was niet gedicht, dus de olie bleef wel in de zee lekken.

Preventie

Pas na een poosje ontdekte men de omvang van de ramp. Grote hoeveelheden olie lekten gestaag de golf in. BP heeft in de tussentijd verschillende pogingen gedaan om het lek te dichten. Pas op 20 Juli zijn ze erin geslaagd het lek te dichten en de olie op te pompen. Bij eerdere pogingen bleek er altijd een onvoorziene kink in de kabel te liggen. Hierdoor heeft de ramp zich wel enorm verspreid. De olie is aangekomen bij de kust, die heel wat kilometer verder ligt, en het ligt ook vlak voor de Mississippi delta. Men heeft kunnen voorkomen dat het in de rivier stroomde door er drijbalken voor te leggen. 

Opruiming

De olie ruimt men op door onder andere de olie bij elkaar te brengen en dan gecontroleerd af te branden, maar ook door gewoon op te zuigen van het water oppervlak. Er zijn meer dan 600 schepen bezig met het opruimen van de olie. Sinds 20 Juli zuigt men ook de olie weg uit de lek.

BP

Momenteel draaien er al verschillende rechtszaken tegen BP. BP wordt gezien als de oorzaak van dit gebeuren, wat ook terecht is. Op het olieplatform deden zich al een maand lang ongeregeldheden voor met o.a. de eruptie-afsluiter. Ook was de eruptie-afsluiter niet optimaal beveiligd. Veel andere olieplatforms hebben een afstandsbediening beschikbaar zodat de ventielen handmatig uitgezet kunnen worden. Bij dit olieplatform kon dat alleen maar automatisch geregeld worden. Ook is er een tricky soort cement gebruikt bij het karkas diep onder de golf. Deze was volgens deskundigen veel te zwaar. Of dit ook heeft bij gedragen aan de olieramp is nog niet bekend.
De schade voor BP loopt momenteel al ver in de miljarden, en er zijn al verschillende bedrijven die bekend hebben gemaakt geïnterreseerd te zijn voor de overname van BP.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here