Ochtendstress of hoe krijg ik de kinderen op tijd naar school?

0
862
blog placeholder

Als je een stel jonge kinderen hebt die elke morgen naar de chreche, peuterspeelzaal of school moeten, dan kan het zijn dat alles chaotisch en stressvol is. Hoe krijg je daar enige orde en rust in? Veel moeders zien in het weekend al tegen de maandagmorgen op. Het lijkt soms wel of die ochtend de ergste is. Hier volgen een paar tips om alles op een wat rustiger manier te doen.

Maak goede afspraken. Een goede gewoonte is het op tijd opstaan en het volgen van de gemaakte afspraken. Als er geen afspraken gemaakt zijn met de kinderen, dan zal iedereen doen wat goed is in eigen ogen,. te laat opstaan of gaan spelen of andere dingen die gaan zorgen voor veel stress.Als er afspraken zijn gemaakt dan kun je de kinderen er ook op aanspreken als ze zich er niet aan houden. Ook kun je consequenties bespreken. Als een van de kinderen zich bewust niet aan de afspraak houdt, dan weet hij dat er gevolgen zijn. Op deze manier zul je er voor zorgen dat veel gemopper, boze buien en ander lastig gedrag tot het minimale beperkt blijft.
Leg voor kleine kinderen de kleding klaar. Stress in de ochtend wordt vaak nog erger als er weer eens sokken ontbreken, schoenen door elkaar liggen of de favoriete spijkerbroek nergens te vinden is. Om dit te voorkomen is het goed om avond ervoor alvast na te denken met je kind over de kleding die hij de volgende dag een gaat trekken. Soms kan hij dezelfde kleren nog een dag dragen, vaak moet alles in de was. Laat hem zelf de vuile kleding in de wasmand gooien en leg dan alles klaar voor de volgende morgen. Als hij zichzelf al kan aanklden, is het handig om alles in de goede volgorde te stapelen. Als je kinderen hebt die ook zelf hun kleding uitkiezen, kun je ook voor hen de gewoonte maken om dat ’s avonds te doen. Ook zij zullen zich dan makkelijker en sneller kunnen aankleden. Ook hierdoor schakel je een aantal drama’s die zich kunnen voordoen, uit.
Dek ’s avonds de ontbijttafel. Dit is voor mij een van de beste gewoontes die ik mezelf heb aangeleerd. Zo kan iedereen snel aanschuiven, heb je geen kinderen die alleen voor zichzelf de tafel dekken. Vooral pubers zijn hier goed in en kunnen in de morgen enorm tekeer gaan als ze in hun kostbare tijd ook nog eens voor iedereen de tafel moeten dekken. Op deze manier hoeft alleen het eten en het drinken nog op tafel te worden gezet.
Organisatie bepaalt de rest van de dag. Als kinderen wat ouder worden en ook op school moeten lunchen, dan kan het handig zijn om hen het lunchpakketje de avond van te voren klaar te laten maken. Kinderen kunnen dit best zelf doen en als ze het liever tijdens het ontbijt willen doen, kan dat ook. Zorg ervoor dat alles in huis is en op dezelfde plaats in de (koel)kast staat, zodat de kinderen weten waar de lunchtrommeltjes, de pakjes drinken of de plastic zakjes liggen. Het is handig om de kinderen te leren dat de rugzak op een bepaalde plaats moet liggen. Ze kunnen zelf hun rugzak inpakken. Het gemaakte huiswerk kan ’s avonds al in de rugzak gedaan worden.
Kinderen verantwoordelijkheid leren voor hun eigen spullen. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer verantwoordelijkheid ze kunnen krijgen voor hun eigen handelen. Zo kunnen ze naast dat ze hun eigen spullen klaarleggen, inpakken en hun lunch maken, ook zelf de wekker zetten en opstaan. Er komt een moment dat ze alles zelf kunnen doen en jij als ouder zult moeten loslaten. Ook de consequenties voor het te laat opstaan zijn dan voor hen. Het aankleden, brood smeren en ontbijten zullen ze ook zelf moeten doen als ze te laat opstaan. het enige advies dat je dan kan geven is: Sta voortaan maar wat eerder op.
Ouders geven het voorbeeld. Hoe je het ook organiseert, als ouder blijf je het voorbeeld voor je kinderen. Als je zelf te laat opstaat, niets organiseert of een ochtendhumeeur hebt, zal de stress en bijbehorend gedrag toenemen. Je kunt er voor kiezen om iedere morgen als eerste op te staan en er voor te zorgen dat de ontbijttafel compleet is, je aangekleed bent voor je de kinderen wakker maakt. Ook je houding naar de kinderen bepaal je zelf met de positieve of negatieve gevolgen. Deze tips hebben mij goed geholpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here