Nieuwe synagoge voor de Joodse gemeenschap in Tadzjikistan

0
1086
blog placeholder

De kleine joodse gemeenschap in de Tadzjiekse hoofdstad Dusjanbe had op 8 april 2009 een extra bijzondere reden om tijdens de voorjaarsvakantie Pascha te vieren. Na bijna een jaar zonder een plaats te hebben gehad voor de eredienst, kreeg gemeente een nieuw gebouw om te gebruiken als synagoge.

Het gebouw moet nog worden ingewijd als synagoge door de opper rabbijn van Dusjanbe, Mikhail Abdurahmonov, wat naar verwachting zal gebeuren op 1 mei, maar de overdracht van het eigendom heeft reeds plaatsgevonden. Het twee verdiepingen tellende huis, met lichtroze muren en elegante marmeren detaillering, vervangt de oude synagoge van Dusjanbe, die een jaar geleden werd gesloopt als onderdeel van een stedelijke renovatie plan van de stedelijke autoriteiten.

Het nieuwe gebouw, gelegen aan de pretigieuze Ozodii Zanon straat, werd aan de Joodse gemeenschap van de stad geschonken door Hasan Assadullozoda, het hoofd van de Orient-Bank van Tadzjikistan en een zwager van president Emomali Rahmon.

Het besluit uit 2008 om de enige synagoge van Dusjanbe af te breken heeft veel boze protesten uitgelokt, zowel van regionale als van internationale joodse groepen, alsmede van organisaties zoals de UNESCO. Het 100 jaar oude gebouw werd gesloopt, samen met een groot aantal huizen, om plaats te maken voor de bouw van een luxe presidentiële paleis.

Een thuis voor een gemeenschap

De oude synagoge was meer dan alleen een plaats van verering voor Dusjanbe haar kleiner wordende Joodse gemeenschap. Het fungeerde tevens als een centrum voor de gemeenschap waar mensen samen kwamen voor culturele evenementen, voor het vieren van belangrijke dagen op de Joodse kalender, of gewoon om vrienden te ontmoeten. De arme joodse inwoners van de stad werden ook verwelkomd met gratis eten en financiële steun, ter beschikking gesteld door buitenlandse Joodse organisaties. De oude synagoge was ook van grote historische betekenis voor de Tadzjiekse Joden, als een herinnering aan een tijd waarin in het land de joodse cultuur en tradities een hoogtepunt beleefden.

Er leefden naar schatting 15.000 joden in Tadzjikistan voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, maar velen van hen hebben het land met een moslim-meerderheid verruild voor een bestaan in Israël, de Verenigde Staten en Europa. De gemeenschap is nu geslonken tot slechts een paar honderd mensen, velen van hen ouderen en armen. Op het moment van de bouw van de synagoge, in de vroege jaren negentien honderd, kende Dusjanbe twee joodse wijken. Jaren lang bood de oude synagoge onderdak aan een Hebreeuwse bibliotheek en Hebreeuws schoolklassen.

In de nieuwe synagoge zullen deze culturele en religieuze diensten weer worden opgepakt. De synagoge is een plaats waar joden samen komen, het is een plaats voor het organiseren van culturele evenementen, en het is een ruimte waar alles dat plaats vindt in overeenstemming is met de Joodse manier van leven.

De mensen waren gewend om hun kinderen hier mee naar toe te nemen, en dat doen ze nu opnieuw. Kinderen zouden van hun ouders kunnen leren over de tradities en ze zouden de Joodse levensstijl en de geschiedenis kunnen leren.

De nieuwe synagoge is al begonnen met de distributie van koosjer voedsel voor de Pascha viering van april, ter herdenking van het verhaal van de joodse bevrijding van de slavernij in Egypte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here