Moeilijk slapen kan de kans op een hartinfarct verdrievoudigen

0
846
blog placeholder

Onderzoekers beweren dat individu’s die beroerd slapen meer kans ontwikkelen op een hartinfarct.

Slaapapnue of slecht slapen zou zich vertalen in drie keer meer risico op een hartinfarct dan overige individu’s.

Wetenschappers volgden 54,279 vrijwilligers medio de ouderdom van 20 en 89 en dat voor langer dan 11 jaar lang en konden zo in kaart brengen of ze ongemak hadden van de drie grootste symptomen van slaapstoornissen.

De drie symptomen waar naar gekeken werd waren: problemen hebben om in slaap te vallen, last om in slaap te blijven en zich amper uitgeslapen aanvoelen wanneer men opstond. Diegene die van alle drie symptomen klaagden hadden een enorm groter risico op een hartfalen dan diegene dat geen klachten hadden of maar één of twee symptomen vertoonden.

Onderzoekers Dr Lars Laugsand, van de Norwegian University of Science and Technology in Trondheim, zei dat de studie niet aantoont dat slaapapnue voor hartstilstand kan bijdragen, louter dat er een sterke band is tussen beide.

Een hartinfarct gebeurt indien het hart niet sterk genoeg is om op een efficiënte manier bloed door het lichaam te pompen. Het veroorzaakt uitputting, ademtekort, versnelde polsslag en opgezwollen enkels, en kan bijdragen tot serieuze complicaties.

Miljoenen mensen – omtrent één op vier volwassenen – hebben slaapproblemen en zelfs één op tien zegt daar de uitwerking van te ervaren tijdens z’n alledaags leven in de trant van moeheid en gemoedswisselingen.

Dr Laugsand en collega’s, die een research publiceerde in het European Heart Journal, verzamelde gegevens over slaap gewoontes van mannen en vrouwen die geen kenmerken vertoonden van hartproblemen toenmaals ze met de studie begonnen in de midden jaren ’90. Ze volgden de vrijwilligers op tot het jaar 2008 en hadden tot op die tijd 1,412 gevallen van een hartfalen.

Er was een groter risico van 453 percent op een hartfalen voor personen diegene alledrie de symptomen van insomnia vertoonde tegenover iemand die geen symptomen had. Dit getal ging nog naar boven naar 525 percent als ze evenzeer last hadden van depressie en angstaanvallen bovenop de gewone symptomen.

Dr Laugsand zei dat het niet herkenbaar was welk biologisch mechanisme hiermee te maken had, doch slaapproblemen zouden stress kunnen veroorzaken wat een negatieve invloed heeft op onze hart functies.

Dr Tim Chico, klinisch hoogleraar op de universiteit van Sheffield, zei: “8studies volgens deze bezorgen interessante suggesties weer die men nader zou kunnen bekijken. Slapeloosheid is een erg onprettige toestand, niettemin er zijn effectieve aanpassingen in de levensstijl die insomnia kunnen verminderen, bijvoorbeeld gewicht verliezen en oefeningen.

“Gelukkig zijn de meeste dingen die het risico op een hartinfarct korten alsook goed om insomnia te verbeteren, een goed dieet, oefeningen, vermagering en met name niet roken of ophouden met roken.

Hoogleraar Emeritus Alun Evans zei ” dit omvangrijk en zeer degelijk verricht onderzoek toont een duidelijke samenhang aan tussen het aantal symptomen van slecht slapen en het vormen van een hartinfarct wat jaren daarop.

Een compleet onafhankelijk studie heeft nu ook bewezen dat slaapproblemen invloed hebben op enkele honderden genen in ons lichaam. Hopelijk kunnen nog meer dergelijke studies ons nog meer vertellen over de redenen waardoor we slecht slapen en hier dan ook goede oplossingen voor vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here