modellenwerk

0
1778
blog placeholder

Het eerste wat men moet doen, als men zich voorgenomen heeft om iets met dit vak te gaan doen, is een goede portfolio bij elkaar sprokkelen.
Een portfolie is een soort van boek waarin jij jezelf presenteert op diverse manieren. Zo’n boek groeit in de loop der jaren dat er opdrachten zijn gemaakt. Zie het als een soort behangboek. De mooiste foto’s gaan daarin. En de klanten boeken je als je bij hun product past.

Veel mensen laten foto’s door een fotograaf maken, maar gewoon huis-, tuin- en keukenfoto’s voldoen prima. Als er bureaus zijn die geïnteresseerd zijn in je, komen er vanzelf professionelere foto’s.

Stuur de foto’s naar bureaus die voor jou geschikt zijn. Het heeft geen zin om foto’s op te sturen naar een fashionbureau als je een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Dan zijn er weer bureaus die “specials” in hun bestand hebben. Dat kunnen ook mensen zijn die iets speciaals kunnen, maar ook mensen met afwijkende maten.

Op internet kan je allerlei informatie vinden over de soorten bureaus die er zijn.
Als een bureau die jou goed vindt in hun bestand op neemt, dan begint pas het echte werk. Je betaalt nooit vooraf voor je foto’s, dus ook niet als zij setkaarten laten maken. Met de opdrachten verrekenen zij het voorschot wat de foto’s gekost heeft.
Je kan je ook laten inschrijven bij een castingbureau, voor allerlei reclame- of figurantenrollen.
Het modellenwerk kan aardig wat euro’s opleveren, maar vaker is het zo dat men een normale baan erbij moet hebben en dit part-time doet.

Er zijn heel veel mensen model die een kleine vergoeding krijgen voor het werk wat zij doen, dan is er een groep die er goed van kan leven. En dan natuurlijk de toppers. Maar zie het modellenwerk als voetballen, soms zitten er uitschieters bij, maar vaker is het zo dat ze toch voor hun plezier voetballen in de amateursector.

De fiscus is natuurlijk ook aanwezig, op het moment dat jij geld vangt voor een modellenjob, wil de fiscus ook meeverdienen.  Dus het is zaak om alles goed bij te houden welke inkomsten er zijn van het modellenwerk. Soms heeft iemand meerdere bureaus die ook een percentage krijgen van jou inkomsten, want die heeft je voorgesteld aan de klant. Dus de klant betaalt ongeveer 20% en ook het model betaald 20% aan het bureau waar je ingeschreven staat. Vergeet niet zonder bureau heb je ook geen werk!

Laat je door dit alles niet tegenhouden, want “wie niet waagt, wie niet wint”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here