Milieubewust wonen

0
1542
blog placeholder

Het is een vraag die vandaag de dag steeds belangrijker wordt: hoe zorg ik ervoor dat ik zo weinig mogelijk vervuil, zonder geldverlies te lijden?
Ik zal proberen hier een zo goed mogelijk antwoord op te geven en zal alle tips verdelen in de kamers waar ze horen (keuken, woonkamer, slaapkamer…)

Algemene tips
Eerst een paar algemene tips, die voor elke kamer in het voledige huis gelden:Doof de lichten als je de kamer verlaat (ik denk dat ik niet de eerste ben die je dit vertelt)Sluit telkens de deur achter je, zo voorkom je dat de warme lucht de kamer verlaatZet geen voorwerpen voor/tegen je verwarming, zo voorkom je dat de warmte zich niet enkel daar “opstapelt”.’s Avonds en ’s nachts kan de verwarming best enkele graadjes naar beneden, zo spaar je heel wat verwarmingskosten uit, en heb je een excuus om dicht tegen je vrouw/vriendin aan te liggen. ;)Vergeet niet om de televisie, computer, radio, … steeds volledig uit te schakelen in plaats van ze in slaapstand te zetten. Je bent pas zeker dat iets helemaal uit is als je geen enkel lampje meer ziet. Dit zijn de “gevaarlijkste” sluipverbruikers in huis.  
keuken
Wat kun je doen in de keuken om energie te besparen? Hier enkele belangrijke tips.Als je van plan bent om een nieuwe vaatwasser/oven/koelkast te kopen, dan loont het om te zoeken achter het A++ label. Deze kosten vandaag de dag niet veel meer dan een veel meer verbruiken exemplaar, en je spaart er op lange termijn geld mee uit.Als je kookt raad ik je aan de deksels op de pannen te leggen, zo is je eten sneller klaar en verbruik je dus minder aardgas/elektriciteit.Indien je elektrisch kookt kun je je vuur een tijdje voor het eten klaar is afleggen, zo bespaar je opnieuw elektriciteit, en met de prijzen van vandaag is alles welkom. :)Plaats geen onnodige dingen in uw koelkast, zo heb je meer ruimte voor de dingen die er wel in moeten, en kost het minder energie om de koelkast fris te houden.Zorg ervoor dat er nooit een te dikke ijslaag in uw diepvries ligt, dit zorgt al snel voor een veel hoger energieverbruikGebruik een vaatwasser enkel als deze volledig vol zit, en niet voor 3 borden en een lepel.

woonkamer
Nu we de keuken gehad hebben is de woonkamer aan de beurt. Hier volgt het lijstje:

Lucht in de winter uw woonkamer elke ochtend ongeveer 15 minuutjes, de nieuwe lucht die u binnenlaat is makkelijker te verwarmen dan de oude. (zet wel uw termostaat wat lager tijdens het luchten, zodat u niet overbodig verwarmt)Indien u nog gloeilampen in uw woonkamer hangen hebt vervangt u deze best zo snel mogelijk door een spaarlamp, deze verbruiken veel minder en geven evenveel licht.Dubbel ramen zijn ook een zeer goed middel om de warmte binnen te houden.Indien u kieren hebt kunt u deze dichten met tochtstrips, zo voorkomt u dat de koude lucht van buiten ongewenst uw huis betreedt.toilet
Dan zullen we het nu even over het gemak hebben.Gebruik een spaarknop, indien u die niet hebt zou ik u aanraden de aankoop hiervan te overwegen. U verbruikt veel minder water als u deze hebtAls je met de hedendaagse bossen en wouden inzit, gebruik dan ook niet te veel wc-papier, zeker als het niet nodig is.spoel geen gevaarlijke stoffen door via het toilet
slaapkamers
En als laatste nemen we de slaapkamer onder de loeplaat de ramen in uw kamer nooit langer open dan een half uur, dit voorkomt dat u bij het verluchten te veel warmte verliest’s nachts uw slaapkamer verwarmen is geen behoefte, u zult zelfs merken dat het makkelijker is om in slaap te vallen in een frisse kamer (natuurlijk niet te koud) dan in een warme kamer. Gebruik desnoods een extra deken(tje)Een waterbed is af te raden, dit kost enorm veel energie en water.
Ik hoop dat jullie iets bijgeleerd hebben en natuurlijk ook dat jullie deze tips ook in het dagelijkse leven zullen gebruiken.
Bedankt voor jullie intresse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here