Marilyn French, schrijfster en feministe

0
1149
blog placeholder

Marilyn French werd geboren op 21 november 1929 in Brooklyn, New York. Ze was de oudste van twee meisjes. Haar vader was ingenieur en haar moeder werkte als medewerkster in een warenhuis. Op de leeftijd van 10 jaar begint ze met het schrijven van korte verhaaltjes en gedichten. In 1950 trouwt ze met Robert French en was genoodzaakt voor het halen van haar diploma’s van school te gaan en te gaan werken. Ze studeerde Engelse Letterkunde. Ze kreeg een zoon en een dochter.
In 1957 dient ze een aantal geschreven verhalen in, maar zonder succes. Begin jaren ’60 gaat ze terug naar de Hofstra Universiteit om haar studie af te maken. Tijdens deze periode probeert haar man haar ambities in te dammen. Dit liep uit op een scheiding in 1967. Ze ging verder studeren op Harvard en diende haar proefschrift in: The book as world, James Joyce’s Ulysses. Dit gaf haar een zekere bekendheid en een was een stimulans om verder te gaan met schrijven.

Boeken van Marilyn French

Haar volgende boek, The womans room (Ruimte voor vrouwen) kwam uit in 1977 en  werd door veel critici met tegenzin ontvangen, maar van het boek zijn meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht en het is vertaald in 20 talen. In 1980 is er een TV-serie van gemaakt. De roman beschrijft het leven van een groep vrouwen in de jaren 1950 – 1970. Deze vrouwen transformeren zich van onderdanige huisvrouwen tot onafhankelijke persoonlijkheden, die hun eigen lot in handen namen en konden ontsnappen uit de schaduw van hun mannen, van de traditionele verwachtingen van de samenleving. Een citaat uit deze roman: Alle mannen zijn verkrachters en dat is alles wat ze zijn. Ze verkrachten ons met hun ogen, hun wetten en hun codes. Marilyn French vond, dat in het algemeen vrouwen hun identiteit verliezen als ze trouwen. Minachting voor vrouwen is daarom geen toeval, maar een deel van de mannencultuur. Haar doel in het leven was, dat er verandering zou komen in de hel economische en sociale structuur van de westerse beschaving.
Haar tweede roman The bleeding heart (1980) draait om de relatie tussen een getrouwde vrouw en een gescheiden man. Het gaat om de worsteling van de vrouw tussen haar emotionele behoeften en haar verlangen naar onafhankelijkheid. Dit boek kreeg heel wat vijandige recensies.
Ook haar boeken Sheakespeare’s Division of Experience (1981) en Beyond power (1985) kregen heel wat kritiek. De boeken gaan over de macht, die mannen hebben en de gevolgen ervan.
Het boek The war on women (1992) laat zien, dat het feminisme niet die bevrijding had gebracht, die men wilde. Er is nog steeds onderwerping van vrouwen door fundamentalistische religies, sexuele intimidatie, discriminatie op de werkplek, huiselijk geweld, verkrachtingen en incest.

In 1992 werd slokdarmkanker bij haar geconstateerd en had ze nog enkele maanden te leven. Door haar vechtlust en vastberadenheid zijn dat 17 jaren geworden.

Op 2 mei 2009 stierf Marilyn French op 79-jarige leeftijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here