Marihuana, lezen voor gebruik

0
1041
blog placeholder

  Marihuana wordt meestal gerookt in een sigaret  (joint) of in een pijp. Het THC in de marihuana wordt grotendeels geabsorbeerd door vetweefsel in de verschillende organen. Door de standaard testmethodes is de THC nog enkele dagen na het roken van de joint in de urine op te sporen. Bij zware gebruikers is het zelfs nog te vinden na enkele weken. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, gebruikt lang niet iedere tiener marihuana. Uit enquetes blijkt, dat een op de vier tieners weleens tot vaak gebruikt.
Er zijn  veel redenen waarom een tiener marihuana gaat gebruiken. De meeste jongeren beginnen, omdat hun vrienden of broers en zussen het ook gebruiken. Soms leggen vrienden hen onder druk om het toch ook eens te proberen.

Wat gebeurt er als je marihuana rookt?

De effecten op de gebruiker zijn afhankelijk van een aantal aspecten:

 o  hoe sterk is de marihuana, hoeveel THC
 o  wat de gebruiker verwacht,
 o  waar wordt het gebruikt
 o  hoe wordt het gebruikt
 o  wordt het samen met alcohol of andere drugs gebruikt

Sommige mensen voelen helemaal niets, wanneer ze het roken, anderen voelen zich direct ontspannen. Er zijn mensen, die een enorme honger en dorst krijgen, maar er zijn ook slechte gevolgen, die kunnen optreden: plotselinge angstgevoelens of paranoïde gedachten. Ook dit zal afhangen van de hoeveelheid, die gebruikt wordt en van de THC sterkte.

  De korte-termijn effecten

De korte-termijn effecten van marihuana gebruik zijn:

 o  leer- en geheugenproblemen
 o  vertekend beeld van de werkelijkheid, in geluid, tijd, contact
 o  denkproblemen en verlies van probleemoplossend vermogen
 o  verlies van coördinatie
 o  verhoogde hartslag, angstgevoelens

Sommige gebruikers, vooral degene, die begint met gebruiken en dat doen in een onbekende omgeving, kunnen acute angstgevoelens en paranoïde gedachten krijgen. Deze gevoelens zullen verdwijnen als de drugs zijn uitgewerkt. In zeldzame gevallen en wanneer er een te hoge dosis wordt gebruikt kan het zijn, dat de gebruiker symptomen krijgt van psychose en zal medische hulp nodig zijn. Deze verschijnselen kunnen ook optreden als marihuana samen wordt gebruikt met alcohol of cocaïne.
Marihuana beïnvloedt het geheugen, het beoordelingsvermogen en perceptie. Daardoor kan het de school- en sportptrestaties beïnvloeden door stomme fouten of te laat reageren. Ook de intersse in school of werk kan verdwijnen bij veel gebruiken.

De lange termijn effecten

Regelmatig gebruik van marihuana kunnen een rol spelen in het ontstaan van sommige soorten kanker, problemen met de ademhaling en het immuunsysteem. Of de marihuana zelf kanker veroorzaakt is niet bewezen, maar het is wel bekend, dat het dezelfde kankerverwekkende stoffen bevat als tabak. Deze stoffen krijg je in dubbele hoeveelheid binnen, omdat marihuana vrijwel altijd in een sigaret gerookt wordt. Mensen, die marihuana roken hebben vaak dezelfde ademhalingsproblemen als de sigaretrokers, hoesten en piepen. Ze hoesten sneller en zijn ook sneller verkouden dan de niet-gebruiker. Ook het risico op longontsteking en longkanker is groter.

Het beïnvloedt de rijvaardigheid

Marihuana heeft een grote invloed op de rijvaardigheid, omdat de alertheid, het concentratievermogen, de coördinatie en het vermogen om snel en adequaat te reageren sterk verminderen. Deze effecten kunnen tot 24 uur na gebruik duren. Het blijkt ook moeilijk om afstanden en snelheid in te schatten en goed te rageren op signalen en geluiden op de weg. Het is dus niet veilig om te rijden na gebruik.

Gebruik bij zwangerschap

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap is niet goed voor de ontwikkeling van de baby. Veel baby’s die geboren worden na gebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zijn kleiner en wegen minder dan baby’s waarvan de moeder niet gebruikt heeft. Ook zijn de hoofdjes kleiner. Kleine baby’s hebben meer kans op gezondheidsproblemen. Er wordt onderzocht of het gebruik tijdens de zwangerschap leidt tot ernstige concentratie problemen.

  Verslaving en gedoogbeleid

Hoewel veel mensen marihuana een soft-drug noemen en beweren, dat het niet verslavend werkt, zijn er toch heel wat mensen, die erg afhankelijk zijn van hun dagelijkse joint en vaak niet in staat zijn zelf te stoppen met gebruik. In Nderland heerst een gedoogbeleid. Dat wil zeggen, dat er aan meerderjarigen in speciale coffeshops tot 5 gram verkocht mag worden. Iedereen mag gebruiken en wordt er niet voor vervolgd.
Het kweken van marihuana is wel verboden en er is in Nederland een actief opsporingsbeleid. De teelt voor medicinale doeleinden gebeurt onder staatstoezicht en is dus wel legaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here