Litouwen, de grootste van de Baltische staten.

0
1044
blog placeholder

In de 14e eeuw controleerde het Groothertogdom Litouwen een groot deel van Europa. In de 18e eeuw kwam Litouwen onder Russisch gezag.

Litouwen was net als de andere Baltische staten onafhankelijk vanaf het einde van de eerste wereldoorlog tot aan 1940, toen het door de Sovjet-Unie werd bezet. Het was de eerste republiek van de Sovjet-Unie die zich in 1990 onafhankelijk verklaarde. Litouwen ligt in Nood-oost Europa aan de Baltische zee en heeft als buurlanden Letland, Wit-Rusland, Polen en Rusland. Het aantal inwoners in Litouwen is 3.366.200 (cijfer van 2009). De hoofdstad van Litouwen is Vilnius en hier wonen 554.500 mensen.

De bevolking van Litouwen bestaat voor 84,5% uit Litouwers, voor 6,8% uit Polen,en voor 6,4% uit Russen. Verder is er nog een kleine minderheid Wit-Russen. De bevolking is overwegend Rooms-Katholiek (79%) en een grote minderheid (4%) is Christelijk Orthodox. Vilnius kent een kleine Joodse gemeenschap

Litouwen is een republiek. De huidige president is Valdas Adamkus. De regering wordt geleid door een minister-president, momenteel is dit Andrius Kubilius

De munt van het land is de litas welke een vaste wisselkoers verhouding heeft met de Euro. Dit is gedaan als stap naar toetreding tot het Euro-gebied. Verwacht wordt dat Litouwen de daarvoor geldende criteria van het Verdrag van Maastricht niet voor 2010 zal halen. De taal is het Litouws, naast het Lets de enige levende taal uit de Baltische taalfamilie. Het Litouws is de best geconserveerde Indo-Germaanse taal die nog actief wordt gesproken en geschreven. Vooral ouderen spreken nog Russisch of Pools.

Litouwen ligt in de Oost-Europese tijdzone, dit betekent dat het in Litouwen een uur later is dan in Nederland en België. De internationale toegangscode om naar Litouwen te telefoneren is +370.

In tegenstelling tot de Baltische buren heeft Litouwen maar een korte kustlijn van ongeveer 35 kilometer lang. Het land is vlak met een vruchtbare bodemen vele meren en moeras gebieden. Ongeveer een derde van het land is bedekt met bossen. Het klimaat is mild met regelmatige regenval. Litouwen is anderhalf keer groter dan Nederland.

De eens zeer snel groeiende economie van Litouwen kwam eind 2008 in een recessie terecht waarbij de detailhandel verkopen begin 2009 scherp daalden. De belangrijkste industrieën van het land zijn motor- en auto onderdelen, papier en houtproducten, chemicaliën (voornamelijk kunstmest), voedsel en dranken. De agrarische industrie draait voornamelijk om graan, aardappels, vlas en suikerbieten. De productie van grondstoffen voor bio-brandstof is sterk in opkomst. Het land is tevens één van de grotere Europese leveranciers van veenbessen. Er wordt kleinschalige veeteelt bedreven met beschermde inlandse rassen.

Populaire attracties zijn Rugtas Park, waar onder meer alle standbeelden uit het Sovjet tijdperk zijn ondergebracht, de Curatoria Spit (een landtong aan de kust welke op de wereld erfgoed lijst van de UNESCO staat, de oude binnensteden van Vilnius en Kaukasus en de havenstad Klaipeda.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here