Leonardo Da Vinci

0
1066
blog placeholder

De Florentijnse kunstenaar, architect, ingenieur, filosoof, scheikundige, natuurkundige ect ect. Hij begon als tekenaar. Je kan z’n kunsten herkennen aan beweging en expresie.

Hij werd geboren in het dorpje Vinci, maar vormde zich in Florence, waar hij studeerde bij Andrea del Verrocchio. In 1482 vertrok hij naar Milaan, in zijn verblijfplaats bij Ludovico Sforza maakte hij “De laatste avondmaal”. Nadat Milaan werd veroverd door de Franse leger keer de hij zich terug naar zijn geboorteplaats, Florence, waar hij van 1503 tot 1506 verbleef. In het Palazzo Vecchio maakte hij muurschilderingen waarvan veel inmiddels verloren zijn gegaan. Tot 1512 woonde hij wederom in Milaan, in deze periode deed hij veel wetenschappelijke studies.Veel aantekeningen en schetsen zijn tot de dag van vandaag nog bewaard gebleven.

In 1513 maakte hij een hele beroemde schilderij af die hij overal waar hij ging meenam. Hij begon eraan in 1503 : La Gioconda, in Nederland beter bekend als Mona Lisa waar hij nu nog in het Louvre in Parijs is te bezichtigen.

Tussen 1514 en 1516 was zijn verblijfplaats op uitnodigen van Paus Leo X in Rome. In 1516 kreeg Leonardo een uitnodiging van de Franse koning om naar Frankrijk te komen. Tot hij dood ging in 1519 woonde hij daarin Frankrijk in dienst van de Franse koning.

De getalenteerde veelzijdige genie die bekend is als schilder van Mona Lisa ook als geoloog. Da Vinci was betrokken bij de aanleg van kanalen in Noord-Italië en bestudeerde daarvoor o.a. het ontstaan van fossielen, erosie en sedimentatie door rivieren en de opheffing van zeebodem tot land. Voorwaar een homo universalis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here