Kurk als vloerbedekking

0
1080
blog placeholder

Kurk is afkomstig van de kurkeik. Als de boom volwassen is (na ongeveer 25 jaar) wordt voor het eerst de schors verwijderd. Het verwijderen van de schors gebeurt handmatig. De eik beschadigt daar niet door en de schors groeit weer aan. Elke 7-9 jaar kan er weer nieuwe kurk gewonnen worden. De eik kan wel 200 jaar oud worden. Het is een volledig natuurproduct. De kurk die wordt gebruikt voor het maken van kurkvloeren komt vooral uit Spanje en Portugal. Kurk uit Portugal is van betere kwaliteit vanwege de goede weersomstandigheden, de vruchtbare grond en de hoge temperaturen. Een jaar na de oogst wordt de kurk gekookt, gedroogd en geselecteerd op kwaliteit. Daarna wordt de kurk vermalen tot korrels. Gemalen korrels worden onder hoge druk verhit en bijeengeperst tot blokken. Het kurkhars dat hierbij vrijkomt, verbindt de korrels weer stevig met elkaar. Als laatste worden de blokken in vellen gesneden. De slijtvastheid en het herstellende vermogen van de vloer wordt bepaald door de persdichtheid.

 

Een kurkvloer wordt meestal gelijmd maar er is ook een kliksysteem verkrijgbaar. Een kliksysteem kan zelf worden gelegd en is verhuisbaar.

 

Kurk bestaat uit cellen die te vergelijken zijn met een honingraat. De cellen isoleren warmte en geluid en absorberen schok en druk. De cellen en tussenliggende ruimtes zijn gevuld met een soort op lucht lijkende stof. Door de unieke structuur en samenstelling is het niet mogelijk om een materiaal te vinden met dezelfde eigenschappen waarmee kurk kan worden nagebootst.

 

Kleur

Kurk is verkrijgbaar in verschillende kleuren, van lichtgeel tot donkerbruin of gewoon naturel, patronen en trendy designs. De verkrijgbare kleurtinten komen uit verschillende streken en zijn van verschillende soorten kurk. Ook de temperatuur waarmee kurk geperst wordt is mede bepalend voor de kleur. Er zijn ook kurkvloeren met de uitstraling van marmer of graniet en vloeren waarin kurk gecombineerd wordt met echt hout. Soms zijn de kleurvezels zo goed door de kurklaag gemengd dat de vloer geschuurd kan worden zonder dat de kleur wordt aangetast.

 

Kurk kan worden geleverd in tegelvorm (30 bij 30 of 30 bij 60) met een dikte van 2,5 tot 6mm en in stoken of vloerdelen. Deze zijn dikker. (9,2 tot 11,3) Vloerdelen bestaan uit twee lagen. De onderste laag bestaat uit MDF of triplex en de bovenste laag uit kurk. Deze toplaag is 3mm dik. De vloer wordt afgewerkt met een pvc laag of een speciale kurklak. Dat voorkomt dat vuil in de vloer kan dringen.

 

Onderhoud

Het dagelijks onderhoud van de vloer bestaat uit vegen of stofzuigen. Vuil en vlekken kunnen worden verwijderd met een vochtige doek. Hardnekkige vlekken zoals inkt of verf kunnen worden verwijderd met brandspiritus. Een gelakte vloer moet één keer in de drie jaar opnieuw worden gelakt.

 

De voordelen:

–         De vloer is antislip.

–         Zacht

–         Veerkrachtig, deukjes verdwijnen weer.

–         Geluidsdempend en dus geschikt voor appartementen en flats.

–         Milieuvriendelijk

–         Antistatisch – Het trekt geen stof aan en houdt geen stof vast en is daarom geschikt in een allergeen interieur.

–         Makkelijk schoon te houden door de vuilafstotende toplaag

–         Warmte-isolerend

–         De vloer is waterafstotend en kan dus in de badkamer worden toegepast.

–         Slijtvast

–         Het is brandwerend

 

Nadelen:

 

–         Water wat lang op de vloer blijft liggen kan vochtschade op de vloer veroorzaken.

–         De vloer kan iets verkleuren.

–         Afdrukken van zware voorwerpen kunnen iets zichtbaar blijven.

 

Renovatie

Een kurkvloer die al jaren ligt kan gerenoveerd worden. De vloer kan van een andere kleur worden voorzien. Daarna moet er twee keer een blanke laklaag aangebracht worden ter bescherming van de nieuwe kleur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here