Korte geschiedenis van Pakistan

0
879
blog placeholder

Pakistan kent vijf grote volken en twee landschapstypen. De geografische cesuur weerspiegelt ook een religieuze tweedeling: waar bergen overgaan in laagland, stuit het felle fundamentalisme van het grensgebied met Afghanistan op de gematigde islam van het Indiase subcontinent.

Het belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Pakistan:

1947

De Britse kolonie India wordt onafhankelijk en opgedeeld in India en Pakistan, een aparte staat voor moslims. In de chaos na de deling komen naar schatting één miljoen mensen om.

1971

Pakistan verliest bijna de helft van zijn bevolking als Oost-Pakistan (het latere Bagladesh) de onafhankelijkheid uitroept. Er breekt weer oorlog uit met India, bondgenoot van de nieuwe staat.

1979

Na de Sovjet invasie van ecember 1979 in Afghanistan steunen de Verenigde Staten en Pakistan het verzet van Afghaanse en Pakistaanse jihadisten. De leider van Pakistan, Zia-ul-Haq, vaart een fundamentalistische koers. Zia komt in 1988 om bij een nooit opgehelderd vliegtuig ongeluk.

1998

Onder leiding van A.Q. Khan voert Pakistan kernproeven uit om gelijke tred te houden met het wapenarsenaal van India. Khan verkoopt zijn – deels in Nederland gestolen – kennis en materiaal door aan Iran, Libie en Noord-Korea.

2001

Na 11 september trekt president Pervez Musharraf, die in 1999 de macht greep, zijn steun aan de Taliban in Afghanistan in. Hij kiest de zijde van de Verenigde Staten in hun “oorlog tegen het terrorisme”.

2007

Protesten tegen het ontslag van Pakistans hoogste rechter ontaarden in geweld tussen aanhangers en tegenstanders van Musharraf. Het leger bestormt de bezette Rode Moskee in Islamabad waarbij tientallen moslim-extremisten omkomen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here