Kopenhagen, de groene hoofdstad van Denemarken

0
1645
blog placeholder

 

Kopenhagen is de hoofdstad en tevens de grootste stad van het koninkrijk Denemarken. De naam stamt af van het woord “koopmanshaven”. Hoewel Kopenhagen groeide als havenstad is het nu vooral de dienstensector die de motor van de economie is.

Hoewel Kopenhagen al sinds de tijd van de Vikingen bestaat, wordt het jaar 1167 over het algemeen aangehouden als jaar van de stichting van de stad. Het duurde nog tot 1254 voordat Kopenhagen stadsrechten verwierf. De stad heeft 518.500 inwoners (cijfers van 2009). Het ligt aan de oostkust van het eiland Seeland.

Een aantal van de onderscheidende kenmerken van het hedendaagse Kopenhagen zijn de enorme hoeveelheid water, veel groen in de parken en langs de straten en een modern systeem van fietspaden welke langs iedere belangrijke straat te vinden zijn. De stad draagt het milieu zo hoog in het vaandel dat er zelfs een officiële doelstelling is dat in 2015 iedere inwoner van de stad binnen 15 minuten te voet in een park of op het strand moet kunnen komen.

Kopenhagen staat ook wel bekend als “De stad van de Torens” met haar horizontale skyline die enkel wordt verbroken door de torens van kerken en kastelen. Door de recente stedelijke ontwikkelingen heeft deze horizontale skyline echter een aantal veranderingen ondergaan. Kopenhagen heeft alle voorzieningen van een grote stad, inclusief uitstekende restaurants, vele musea, veel winkels en een geweldig uitgaansleven. De stad had in 2008 in totaal elf restaurants Michelin sterren en in datzelfde jaar werd de stad als meest leefbare stad van de wereld uitgeroepen door het International Lifestyle Magazine. In 1996 was Kopenhagen culturele hoofdstad van Europa.

De moeite van het bezoeken waard zijn het Deens Rijksmuseum voor de Kunst, het Arken museum voor Moderne Kunst en het nationaal Museum. Voorts zijn er een aantal kastelen te bezichtigen waarvan de belangrijkste het Amalienbrog en het Christiansborg zijn. Voor de liefhebber mag een bezoek aan de Carlsberg brouwerij zeker niet op het lijstje ontbreken. Het beeldje van de kleine zeemeermin uit het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen kent waarschijnlijk iedereen wel. Voor groot en klein is een bezoek aan het attractiepark Tivoli ook zeker aan te raden.

Een aparte vermelding verdiend de “Vrijstaat Chistiania” welke in 1970 werd opgericht op het terrein van een voormalige kazerne. Dit gebied kent een vreemde soort van zelfbestuur, enigszins vergelijkbaar met de Vrije Republiek Uzupis in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

Vliegen doet men op Kopenhagen Airport, waarbij de Scandinavische maatschappij SAS de meeste vluchten aanbiedt. Het openbaar vervoer is uitstekend met een geavanceerd metro-systeem, bussen, taxi’s en zelfs watertaxi’s.

De internationale toegangscode om te telefoneren naar Denemarken is +45. Deze code geldt voor alle plaatsen in het land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here