Kledingcheck

0
2019
kledingcheck

De ultieme inloopkast of verzamelwoede

De inloopkast is reuze populair en terecht, alles heb je zo bij elkaar en combineren gaat ideaal. Alleen moet de inloopkast geen opslag worden van je verzamelwoede, in dit geval op kledinggebied. En dat zie je nogal eens gebeuren. Daarmee niet gezegd dat de kleding niet meer goed is om te dragen. De vraag is alleen of je de kleding nog wel eens gepast hebt. Ben je dikker of dunner geworden, of met andere woorden, past het nog wel. Is het onderhevig aan mode en is het een trend die je qua kleding niet meer terug wilt zien etc.

Kortom, periodiek je kledingcollectie doornemen is geen overbodige luxe.

Trends of versleten

Trends is zoiets en wat de een leuk vindt om te bewaren, alles komt immers weer een keer terug en het vintage gehalte is hoog, voor andere geldt dat het alleen maar ongebruikt blijft hangen of liggen.  Alwaarbij het slechts ruimte in beslag  neemt. Weer iemand anders kijkt er niet naar, maar schuift alleen maar nieuwe kleding toe aan de collectie.

Verder zijn er nog de kleren die veel gedragen zijn, maar de tand destijds niet echt meer doorstaan. Dan is afstand doen niet altijd gemakkelijk, maar wel zinvol om of te vervangen voor iets vergelijkbaars (denk aan een echt basisstuk uit je garderobe) of er iets heel anders voor op die plaats te hangen. Zo hoeft je kast niet meteen enorm uit te dijen.

Hoe aan te pakken?

Het eenvoudigste is vijf stapels maken.

·         Te behouden

·         Weggooien

·         Weggeven

·         Verkopen

·         Twijfel

Waarbij de laatste groep zeker niet de grootste moet zijn, maar wat er wel in zit als je zo’n exercitie voor het eerst doet.

De twijfel gevallen zijn er alleen als je nog nadenkt of je zoiets nog ooit gaat dragen en spreek met jezelf af dat je, als je van die stapel twee maanden niets gedragen hebt, het ook weggooit of weggeeft (als het nog goed is) of verkoopt (aan een tweedehands winkel of via internet).

Wie en wanneer?

Een dergelijke exercitie hoef je niet iedere maand te doen, maar eens per jaar is niet verkeerd. Zo is alles binnen de perken te houden en krijg je enig moment ervaring in deze keuzes die je moet maken.  Bovendien weet je precies wat je aan kledingstukken in de kast hebt hangen.

Als je het niet alleen kunt, dan zijn er ook personal shoppers en adviseurs die je hierbij kunnen helpen. DesignedbyFaisel bijvoorbeeld, zij nemen je kledingkast door, adviseren in wat nog kan, wat er mogelijk bij moet en wat ‘not done’ is. Zo’n hulp kan handig zijn en met een paar uur ben je dan door je hele kledingkast. Bovendien vreemde ogen dwingen en zal de ‘twijfel’ stapel niet zo groot zijn.