Kinderen: vallen en pleisters

0
1158
blog placeholder

Als kinderen vallen en zich bezeren, geeft dat vaak een paniekerig gevoel. Allereerst bij het kind zelf, maar door het huilen en als er een bloedende wond is, ook bij de moeder. En ook al lijkt er erg veel bloed uit de wond te komen, het ergste is dat je kind huilt en zelf, pijn heeft en denkt dat er iets vreselijks aan de hand is. Rustig blijven en rustig reageren is dan het beste.
Terwijl je je kind tot rust brengt kun je het volgende doen:

Probeer het bloeden te stoppen
Maak de wond schoon
Controleer de wond
Kijk of het nodig is om naar de dokter te gaan
Het is nodig om de wond goed schoon te maken voor je er een pleister op plakt. Dat is nodig om infectie te voorkomen. Terwijl je de wond en en de huis er om heen voorzichtig schoonmaakt, kun je kijken hoe ernstig de schade is. Gebruik hiervoor schone en natte katoenen watten of gaas. Als het mogelijk is, kun je de knie of arm ook onder de koude kraan afspoelen. Wel kort, anders krijgt je kind het koud.
Onderzoek de wond of er nog iets van straatvuil, steentjes of glas in zit. Zit er echt iets van steen of glas diep in de wond, dan is het beter om er niet aan te komen en het over te laten aan de huisarts of de arts van de Eerste Hulp. Op die manier verminder je de kans op verdere schade. Bedek de wond dan met een gaasje of een doek.

Wanneer moet je naar de huisarts of de Eerste Hulp?

Als het bloeden niet stopt en het gaas of steeds weer doordrenkt is van het bloed
Als de wond er erg vuil uitziet en moeilijk schoon te krijgen is
Als de wond zo diep is dat je schade aan de spieren of zenuwbanen vermoedt
Als de wond zo groot is dat het gehecht moet worden
Als er materiaal van de grond in de wond zit, waardoor een tetanusinjectie misschien nodig is

Als je met je kind naar de huisarts gaat is het goed om er voor te zorgen, dat de wond niet meer te zien is, zodat je kind in de auto niet in paniek raakt en je afgeleid wordt bij het rijden. Als het mogelijk is neem je iemand mee of vraag of een ander voor je kan rijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here