Kies de sport die bij u past

0
1240
blog placeholder

Misschien wilt u graag aan sport gaan doen, maar u weet niet welke sport u zult kiezen. Er zijn ook zoveel mogelijkheden. Welke sport u kiest moet afhangen van:

uw leeftijd en conditie

uw doel, waarom wilt u sporten?

het moment, wanneer gaat u sporten?

hoeveel tijd heeft u beschikbaar om te sporten?

wat is uw budget

wat zijn de mogelijkheden (bij u in de buurt) 

Leeftijd en conditie

Een jong iemand met een uitstekende conditie kan een sport kiezen die meer inspanning vergt (bijvoorbeeld atletiek of roeien) dan iemand die ouder is en niet zo fit, die het beter kan houden bij rustig wandelen, fietsen of zwemmen.

Uw doel

Waarom gaat u sporten? Wat wilt u bereiken en wat vindt u belangrijk aan sport beoefenen?
Mogelijke doelen zijn:

ik wil graag een betere conditie bereiken of ik wil dat mijn conditie op peil blijft (aerobics, gymnastiek, tennis, fietsen, wandelen, yoga, hardlopen, zwemmen)

ik wil mijn vrienden en bekenden regelmatig zien (tennis, golf), ik wil aan sport doen in groepsverband vanwege de grotere stimulans en discipline (zaalsporten, roeien, aerobics)

ik wil graag bewegen, maar ik heb het nodig gestimuleerd en geholpen te worden (groepssport onder begeleiding)

ik wil beter kunnen ontspannen (kies een sport waarbij u zich lekker inspant, rekening houdend met uw mogelijkheden)

ik wil thuis kunnen sporten met behulp van apparaten

ik wil vakantie combineren met lekker bewegen (zeilen, bergbeklimmen, skieën)

Het moment

Wanneer gaat u sporten? Bijvoorbeeld, ik ga twee keer per week een avond sporten of ik ga elk jaar in de winter skieën. Skieën kunt u niet op elk gewenst moment doen, uw bewegingsvrijheid is beperkt. Wilt u dat de sport een steeds terugkerende activiteit is in uw dagelijkse leven en vindt u het leuk om met anderen te sporten, kies dan bijvoorbeeld voor tennis of een zaalsport in groepsverband. Wilt u elke dag of een paar keer per week in uw eigen tempo een tijdje bewegen, kies dan voor zelfstandig zwemmen, fietsen, wandelen, hardlopen, touwtje springen, yoga enzovoort.

U wilt thuis lekker kunnen trainen wanneer u even een momentje vrij heeft. Er zijn apparaten op de markt waarmee u in huis kunt fietsen, roeien, enzovoort. U kunt zelf uw eigen trainingsprogramma samenstellen en trainen wanneer en zo lang u wilt.

Hoe lang

Hoeveel tijd wilt en kunt u besteden aan sport? Elke week een paar uur of elke dag een kwartier? Heeft u maar een kwartiertje of een half uurtje per dag beschikbaar, dan kunt u die tijd het beste zelf invullen, in plaats van tijd te verliezen met u verplaatsen.

Uw budget

Hoeveel geld wilt u uitgeven? Sommige sporten kosten bijna niets, andere zijn erg duur.
Dure sporten zijn tennis, skieën, golf, bergbeklimmen, zeilen.
Goedkope sporten: fietsen, wandelen, hardlopen, voetbal.

De mogelijkheden bij u in de buurt

Kies liever niet voor een activiteit vér bij u uit de buurt, behalve als u de sport combineert met vakantie of even lekker eruit. In andere gevallen moet u extra kosten maken en er extra tijd voor uittrekken. De kans dat u er weer mee stopt is vrij groot. Woont u in de buurt van een bos of een heideveld, dan is de keus voor u gemakkelijk en goedkoop.

Kies een sport die bij u past

Als u antwoord hebt gegeven op bovenstaande vragen, weet u wel zo´n beetje wat u zoekt. Als u een sport kiest die aansluit bij uw wensen en doelstellingen, is de kans dat u het erbij laat zitten kleiner. Stel, vooral in het begin, geen al te hoge eisen aan uzelf. Het is beter op een laag niveau te beginnen en langzaam beter te worden, dan uzelf te forceren en daarna extreem vermoeid te zijn of last te hebben van blessures. Als u vanwege blessures het sporten weer (tijdelijk) moet staken, wordt het daarna weer moeilijker om het op te pakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here