Kaziuko Markt – drie dagen feest in Vilnius

0
1000
blog placeholder

Hoewel de sneeuw in Litouwen nog steeds het beeld in een aanzienlijk delen van het land bepaald, staat de lente al voor de deur. Het nieuwe seizoen zal weer een nieuwe reeks van feestdagen, kermissen en feesten naar Vilnius brengen. Eén daarvan Kaziuko muge (de Kaziukas markt), de jaarlijkse kunst-en volksmuziek markt vol met oude ambachten.

De markt wordt al sinds 1602 in Vilnius gehouden, toen de paus de Pools-Litouwse prins Casimir Jagiellon heilig verklaarde. Het begon als een religieuze processie, maar werd al snel daarna omgevormd tot een grote markt. Het is tot de dag van vandaag een feest gewijd aan Sint Casimir, de patroonheilige van Litouwen. De markt vindt ieder jaar plaats op Sint Casimir’s dag, 4 maart, of in het dichtstbijzijnde weekend. Het is gebruikelijk dat de markt in een weekend lang feest veranderd in Vilnius en andere steden in Litouwen en Polen – waar het bekend staat als Kaziuk Wilenski. Het is ook gevierd in de Wit-Russische stad Hrodno, waar Sint Casimir is overleden. Hij is begraven in de kathedraal van Vilnius, waar de theatrale optochten vroeger eindigden.

De Kaziuko markt is één van de grootste markten in de regio en trekt duizenden mensen aan met goederen die uit alle hoeken van het land en het naburige Polen, Letland en Rusland komen. Daarnaast zijn er op de markt ook dans- en muziek-evenementen die er sinds het prille begin een onlosmakelijk onderdeel van uitmaken. Paviljoens voor de markt komen als paddenstoelen uit de grond en bezetten de straten en pleinen van Vilnius haar historische binnenstad. Gediminas Prospektas is op de dagen van het evenement gesloten voor verkeer, wanneer er een overvloed aan mensen en paviljoens op de avenue aanwezig zijn. De markt loopt verder door naar het Kathedraal plein en Pilies straat. Het loopt door smalle zijstraten tot aan de kerk Sint Anna en de orthodoxe kathedraal van Theotokos, waarna het de bruggen kruist die leiden tot de Republiek van Uzupis, Vilnius haar equivalent van het Montmartre.

Tijdens een wandeling door de straten onderhandelen mensen met de ambachtslieden om de beste aanbiedingen van met de hand vervaardigde goederen te krijgen. De tentjes verkopen allerlei dingen, zoals kleding, speelgoed, gereedschap en schilderijen, naast talloze andere dingen waarvan men nooit gedacht had dat het zou kunnen bestaan. De hongerigen zullen zeker niet teleurgesteld zijn, omdat voedse een essentieel onderdeel van de markt is. Producten zoals honing-koekjes, die het meest worden geassocieerd met de Kaziuko markt, roggebrood, bagels, honing, bier en zelfs vlees en zuivelproducten, kunnen hier worden gevonden.

De “verbos” (palm) boeketten zijn een kenmerkend product van de Kaziuko markt en het zijn de meest verkochte objecten tijdens het evenement. Deze populariteit maakt dat kunstenaars met elkaar concurreren om de meest exclusieve “verbos”. Ze zijn gemaakt uit kleurrijke gedroogde bloemen en kruiden, en mensen nemen ze mee naar de kerk op Palmzondag. De vorm van de “verbos” lijkt op die van een lelie, de bloem waarmee Sint Casimir traditioneel wordt afgebeeld.

Naast de traditionele theatrale optochten, door paarden getrokken koetsen en landbouw-artikelen gemaakt door ambachtslieden, biedt de markt sinds kort ook een alternatieve en moderne manier om Sint Casimir te vieren. Maironio Straat – waar als oriëntatiepunt de Sint Anna kerk staat – is de uitvalsbasis voor de trendy mensen, ingepakt met workshops, tentoonstellingen, dj’s, alternatieve muziek en antieke boekwinkels, samen met een rommelmarkt en straat-muzikanten.
De Kaziuko markt in Vilnius vindt plaats over een periode van drie dagen en is te zien in alle centrale delen van de stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here